Elzasser zuurkoolschotel

  • 750 g zuurkool
  • 1 ui
  • 2 winterwortels
  • 150 g gerookt spek in dobbelsteentjes
  • 100 g gerookt spek in plakjes
  • 4 plakken achterham
  • 8 knoflookwortsjes (gewone worstjes kan ook)
  • 10 jeneverbessen
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 glazen witte wijn
  • 1 eetl. boter
  • 12 in de schil gekookte aardappelen
    • voor de mosterdsaus
  • 3 dl slagroom
  • 1 eetl. grove mosterd
  • 1 eetl. Hollandse mosterd
  • peper & zout

De ui fruiten in de boter zonder dat deze kleurt.
Meng de dobbelsteentjes spek met de zuurkool.
Leg in een ovenschaal een laagje zuurkool.
Leg op de zuurkool enige plakjes wortel en de uienringen en strooi er een paar jeneverbessen op.
Herhaal dit totdat de schaal vol is.
Giet nu de wijn erover.
Steek de laurierblaadjes er losjes in.
Laat de schotel 60 minuten in een oven staan op 125 °C na 30 minuten stoven.
De worstjes er op leggen.
Bak intussen het spek krokant.
Verwarm de achterham.
Serveer de zuurkoolschotel met het gebakken spek en de ham.
De in de schil gekookte aardappelen serveert u er apart bij.

De saus:
De room aan de kook brengen en de mosterdsoorten toevoegen.
Meng alles goed door elkaar en laat de saus zachtjes inkoken zodat deze snel gaat binden.
Op smaak brengen met peper en zout.

Gepubliceerd door: MijnReceptenboek.nl

Terug