Masoor dal

masoor dal (1K)

uit Uttar Pradesh
  • 250 g rode linzen
  • 5 knoflookteentjes
  • 1 - 2 theel. tamarindepulp
  • 1 theel. zout
  • 200 g pompoen zonder schil, fijngehakt
  • 1 middelgrote ui
  • 1 cm verse gemberwortel, fijngehakt
  • 2 - 3 groene chilipepers, fijngehakt
    naar keuze Spaanse pepers of rawits
  • 1 - 2 theel. gemalen koriander
  • ½ - 1 theel. gemalen komijn
  • 1 - 2 theel. rode chilipoeder
  • 2 - 3 theel. limoen- of citroensap
  • 1 eetl. olie, boter of ghee

Was de linzen, laat ze 30 minuten weken.
Hak 3 knoflooktenen fijn (houd de andere 2 apart).
Meng de tamarinde met een scheutje warm water, wrijf de pulp los van de vezels en pitten, zeef het vocht.
Breng 1,5 liter water aan de kook, voeg de linzen toe, breng ze aan de kook, voeg knoflook en het zout toe en voeg de pompoen t/m de chilipoeder toe.
Roer goed en laat afgedekt 30 minuten koken; roer af en toe om.
Voeg het tamarindevocht en limoensap toe en pureer de dal desgewenst.
Verhit het vet, bak de resterende (fijngehakte) knoflook en roer het door de dal.

Bron: Alma Huisken

Terug