Rundstoofpot met assenboter

rundstoofpot (2K)

  • 880 g Meritus stoofvlees
  • boter
  • 300 g gesneden groenten (wortel, ui, knolselder)
  • fles rode wijn
  • 5 dl bouillon
  • 1 blaadjelaurier
  • theelepel tijm
  • witte peper
  • grof zeezout
  • 1 eetlepel bloem
    • voor de garnituur:
  • 1 wortel
  • 1 kleine pastinaak
  • 10 kleine sjalotten
  • 50 boschampignons
  • 1 eetlepel bloemsuiker
  • 100 g chorizo in plakjes
    • voor de assenboter:
  • 250 g boter
  • 3 eetlepel citroensap
  • 2 teentjes look
  • prei

Snijd het vlees in blokjes.
Bak aan in boter en leg de groentjes erop.
Blus na enige tijd stoven met de wijn en laat inkoken tot de wijn is verdampt.
Giet dan de bouillon erbij en laat opkoken.
Afschuimen en de kruiden toevoegen.
Ongeveer een uurtje zachtjes laten pruttelen.
Het vocht wordt gebonden met geknede boter en afgekruid met peper en zout.

Garnituur:
De groenten worden wat bijgesneden en gegrild met een beetje boter.
Op het laatste ogenblik gaat er wat bloemsuiker over om te karameliseren.
Afsmaken met wat zeezout.
Ook de chorizo wordt gegrild.
Dit alles hoeft niet op de barbecue, het kan ook in een braadslee onder de grill van de oven.
De stoofschotel wordt uitgeschept, de gegrilde groenten gaan er bovenop.
Serveer met een gepoft aardappeltje gevuld met de assenboter.

Assenboter:
Een blad prei wordt verkoold en in fijne flinters gesneden.
De boter wordt met citroensap, look en zout op smaak gebracht en tot een rolletje gedraaid.
Dit wordt door de 'preias' gewenteld.

Bron: Het Recept Van De Week

Terug