Couscous - I

voor 2 - 3 personen

  • 1 pak Lassie Couscous Marokkaanse smaak
  • 1 scheutje (olijf)olie
  • 250 g gehakt
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes
  • 1 ui, fijngehakt
  • zout
  • versgemalen peper
  • 50 g zwarte olijven, zonder pit

Verhit de (olijf)olie in een koekenpan en bak hierin het gehakt in ca. 5 min. rul.
Voeg de ui aan het gehakt toe en fruit deze ca. 2 min. mee.
Bak de paprika ca. 5 min. met het gehakt mengsel mee tot de paprika beetgaar.
Bereid intussen de couscous voor door deze vijf minuten te wellen in kokend water en even te roeren.
Roer de couscous goed door en schep deze op een schaal.
Breng het gehaktmengsel op smaak met zout & peper.
Schep het gehakt met de paprika en ui op de couscous en verdeel de zwarte olijven over het gerecht.

Variatietips

Vervang de zwarte olijven door 2 eetlepels grof gehakte koriander.
Fruit voor een pittige maaltijd een fijngehakte rode peper met de ui mee.

Bron: Lassie


Couscous - II

  • 1 ui
  • 1 kleine winterpeen (ca. 200 g)
  • 1 courgette (ca. 300 g)
  • 1 groene paprika
  • 2 tomaten
  • 500 g magere lamslappen
  • 1 rode Spaanse peper
  • 3 eetl. rozijnen
  • 1 blik kikkererwten (of gewoon mais)
  • 3 eetl. olijfolie
  • zout
  • peper
  • 1 vleesbouillontablet
  • 1 theel. djintan
  • 1 theel. gemberpoeder
  • 1 pak couscous
  • 25 g boter
  • 1 theel. kaneelpoeder
  • 4 stengels bleekselderij (hebben wij eruit gelaten)

Ui pellen en snipperen, alle groenten schoonmaken en wassen en in stukjes snijden.
Peper wassen, halveren, zaadlijst verwijderen en in stukjes snijden.
Vlees in blokjes van ca. 2 cm snijden (of knippen).
Rozijnen afspoelen, erwten afgieten.
Vlees bestrooien met zout & peper.
In grote braadpan olie verhitten en vlees in ca. 5 minuten bruin bakken, ui en Spaanse peper toevoegen en nog 5 minuten laten bakken.
Knoflook pellen en erboven uitpersen. 6 dl water en een bouillontablet toevoegen.
Aan de kook brengen en afgedekt ca. een half uur laten stoven.
Djinten, gemberpoeder, rozijnen, groenten en erwten toevoegen.
Nog een kwartier zachtjes laten stoven.
Ondertussen veel water aan de kook brengen, couscous in een kom doen en ¾ liter water erover schenken.
Met een vork roeren, al het water moet opgenomen worden.
Boter en kaneel door de couscous mengen.
Vlees/groentemengsel op smaak maken met zout & peper.

Elke en Herman Bakker

Terug