Pannenkoeken - I

  • 400 g tarwebloem
  • flinke mespunt zout
  • 5 eieren
  • 1 l melk
  • ca. 100 g boter
    • variaties:
  • geraspte kaas
  • plakjes bacon
  • rozijnen
  • plakjes appel

Basisrecept voor pannenkoeken.
Heerlijk bij een stevige erwtensoep, met het weer van deze winter een heel goed idee.
Natuurlijk kan je pannenkoekenmix gebruiken, maar dat maakt je pannenkoeken onnodig duur.

Roer bloem en zout door elkaar.
Zorg ervoor dat je zo min mogelijk klontjes hebt.
Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren er boven.
Voeg 40 cl melk toe en roer dit alles met een garde of een mixer tot een glad beslag.
Voeg al roerend de rest van de melk toe.
Dek het beslag af en laat 30 minuten rusten.
Verhit een klontje boter in een goede koekenpan en schep met een soeplepel het beslag in de pan.
Even rondwalsen.
Bak de pannenkoeken op een halfhoog vuur aan beide zijden licht bruin.Als je wat vaardigheid hebt, kan je ze omgooien, spectaculair voor de kinderen.

Variaties:

Je kan de pannenkoeken vullen met diverse extra ingrediënten.
Zorg ervoor dat de plakjes dun zijn.
Bij spek bak ik het altijd eerst even uit, en de pannenkoek dan in het spekvet.
Direct nadat het beslag in de pan is gewalst, voeg ik de extra ingrediënten toe, en daar doe ik dan meteen een klein beetje extra beslag overheen./
Keer voorzichtig.
Warmhouden doe ik in een voorverwarmde oven, ongeveer 80 - 100 °C, afgedekt.

PM3 Receptensite


Pannenkoeken - II

  • 500 g zelfrijzend bakmeel
  • mespunt zout
  • 5 eieren
  • 50 cl melk
  • 50 cl donker bier
    • vulling
  • plakjes ontbijtspek
  • plakjes champignons
  • ringen ui
  • geraspte kaas

Roer bakmeel en zout door elkaar.
Breek de eieren er doorheen, en daarna de melk.
Goed roeren, bier toevoegen en doorroeren tot een glad beslag ontstaat.
Afgedekt half uurtje laten staan.
Voor basispannenkoeken beetje boter in hete koekenpan, lepel beslag er in, en walsen.
Zodra de pannenkoek van de bodem loslaat, keren.
Liefst omgooien natuurlijk, altijd een feest. smiley (1K)
Voor gevulde pannenkoeken de vulling tevoren bakken en garen.
Begin met spek in de pan (boter hoeft dan niet).
Andere vulling erbij, verspreiden en beslag er overheen.
Daarna de geraspte kaas.
Verder hetzelfde, alleen keren door omgooien is een stuk moeilijker.

Natuurlijk kun je experimenteren met de vulling.
Er is heel veel mogelijk bij pannenkoeken!

Bron: PM3 Receptensite

Terug