Rotmok

Rijst met hachee of een stoofpot van restjes vlees.
Een gerecht van gebakken rijst, wat men in voormalig Indië gewoon Nasi noemt, gevonden in het boekje "Aan tafel met Piet Heijn".

  • ca. 250 g gaar rundvlees
  • zout
  • ½ theel. suiker
  • 2 eetl. sojasaus
  • 1 eetl. sherry
  • 4 eetl. arachideolie
  • 2 tenen knoflook
  • stuk gember wortel
  • 3 lente-uitjes
  • stuk wittekool
  • 300 - 400 g gare rijst
  • 1 ei

Snijd het gare rundvlees in dunne reepjes.
Klop zout, suiker, soja, sherry en 1 eetlepel olie doorheen en schenk het over de reepjes rundvlees uit.
Laat het vlees ongeveer 15 minuten marneren.
Pel de knoflookteentjes en pers ze uit.
Schil het stukje gember wortel en raspt het vervolgens.
Snijd de lente-uitjes in ringetjes.
Schaaf de kool.
Verhit de overige olie in een ruime wok.
Roerbak koolsnippers, ringetjes lente-ui en gember 1 - 2 minuten.
Voeg dan de knoflook toe, roerbak 30 seconden en voeg dan de rijst toe.
Klop het ei los in een kopje.
Voeg de reepjes vlees met de marinade toe en roerbak alles nogmaals 2 minuten.
Schenk het los geklopte ei over de rijst, laat dit stollen en serveer de gebakken rijst in kommen.

Bron: Zeemanseten

Terug