Irish stew I
Ierse hutspot

irishstew (8K)

  • ½ kg aardappelen
  • 500 g winterpeen
  • 1 kleine groene kool
  • uien
  • 1 teentje knoflook
  • 500 g mager lamsvlees of runderlappen
  • 25 g boter
  • 1 tuinkruidenbouillonblokje
  • of 1 flinke eetl. tijm en een eetl. gehakte peterselie

Spoel het vlees af en dep het droog met keukenpapier.
Bestrooi het vlees met zout & peper.
Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees aan beide zijde bruin.
Haal het vlees uit de pan en bak de in ringen gesneden uien in 5 minuten voortdurend om scheppend glazig.
Haal de uien uit de pan.
Voeg 2 dl water bij de boter en leg het vlees terug in de pan.
Laat het vlees 1½ uur sudderen op een laag vuur en voeg daarna de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen, uien en groenten toe.
Laat het geheel met het tuinkruidenbouillonblokje nog 25 minuten doorkoken.
Voeg zonodig nog wat water bij als je bang bent voor droog koken.
Als alles gaar is:
Neem het vlees uit de pan en giet het overtollige vocht af en meng de hutspot.
Maak de hutspot op smaak met zout & peper.
Je serveert de hutspot op warme borden met in de hutspot een kuiltje met pittige jus.
Wanneer je geen liefhebber bent van lamsvlees, kunt je de hutspot ook maken met riblappen.
of een bal gehakt met pittige mosterd.

Bron: Zeemanseten

Irish stew II

  • 1 kg runderstooflappen
  • 2 flinke uien
  • 2 winterwortelen
  • 3 stelen bleekselderij
  • 3 eetl. bloem
  • 4 eetl. olie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3/4 l vleesbouillon uit pot of tabletten
  • 1 theel. gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 flinke aardappelen

Snijdt het vlees in niet te kleine stukken.
Snijdt de uien in halve ringen, de geschraapte winterwortel in plakjes en de bleekselderij in halve boogjes.
Doe de bloem met wat zout & peper in een plastic zak en doe er de stukjes rundvlees bij.
Schud tot de blokjes vlees rondom met de gekruide bloem zijn bedekt.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verwarm de olie in een grote braadpan die in de oven past
en bak de blokjes vlees met niet teveel tegelijk op een hoog vuur rondom bruin.
Schept ze met een schuimspaan uit de pan.
Voeg zonodig nog een scheutje olie toe en laat de ui de wortel en de bleekselderij omscheppend bakken tot ze beginnen te kleuren.
Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken.
Voeg de bouillon, tijm en laurier toe en breng aan de kook.
Schep het vlees erdoor en zet met het deksel op de pan.
1 uur in de voorverwarmde oven.
Snijdt intussen de aardappelen in blokjes van circa 3 x 3 cm en schep ze door het vlees.
Zet de afgedekte pan nog circa 45 minuten terug in de oven.
Proef of er nog zout en/of peper bij moet.
Verwijder zo veel mogelijk de laurierblaadjes.
Dit is een complete maaltijd.

Bron: Zeemanseten

Terug