Kalfsvlees met citroen

kalfsvlees (2K)

  • 50 cl kippenbouillon
  • 180 g maïsgriesmeel *
  • 4 grote kalfsoesters (dunne plakken zonder bot)
  • bloem, om te bestuiven
  • 2 theel. olijfolie
  • 20 g zachte margarine uit een kuipje
  • 8 cl droge witte wijn
  • schil van 1 citroen
  • 3 eetl. citroensap
  • 150 g tuinbonen, ontdooid en gedopt
  • 1 eetl. jonge kappertjes
  • 1 eetl. gehakte verse peterselie
  • 12 blaadjes verse salie
  • olijfolie om in te vetten
  • 1 eetl. balsamicoazijn
  • 2 romatomaten in dunne plakjes
  • geplette zwarte peper naar smaak

Breng de kippenbouillon aan de kook in een niet te grote pan.
Klop langzaam het maïsgriesmeel erdoor en kook dit 8 minuten bij matige temperatuur of tot het loskomt van de zijkant van de pan.
Sluit de pan en houd de inhoud warm.
Bestuif de kalfsoesters met bloem, schud het teveel eraf.
Verhit de olijfolie en de margarine in een grote koekenpan, leg het vlees erin en bak het bij matige temperatuur aan beide kanten goudbruin (enkele minuten aan elke kant).
Neem de oesters uit de pan en houd ze warm.
Doe de wijn in de pan en breng deze aan de kook, roer zodat eventuele aanbaksels van de bodem loskomen.
Kook de wijn in tot de helft.
Voeg citroenschil en -sap met de tuinbonen toe en laat dit koken tot de saus ingekookt en iets ingedikt is.
Leg de kalfoesters terug in de pan en warm ze door.
Roer de kappertjes en de gehakte peterselie erdoor.
Bestrijk de blaadjes salie met een kwastje met iets olijfolie, grilleer ze krokant en strooi ze over het vlees.

Druppel azijn over de tomaten en strooi er peper over.
Serveer de kalfsoesters op de maïspap met de tomaten ernaast.
Lekker met broccolisalade.

griesmeel (1K)

*) Maïs(gries)meel of polenta wordt gemaakt door gedroogde maïs te pletten.
Het varieert in kleur van wit tot heldergeel, en in textuur van heel fijn tot vrij grof.
Het wordt verkocht in supermarkten en reformzaken.
Maïsgriesmeel is een prima bron van koolhydraten, voedingsvezels, vitamine B en ijzer.

Bron: Nederlandse Hartstichting

Terug