Shepherd's Pie - I

Shepherd's Pie

    • voor het vleesmengsel
  • 675 g lamsgehakt (ev. runder(runder)gehakt, maar dan heet het Cottage Pie)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 20 g braadboter of braadvet
  • 3 cl olijfolie
  • 1 theel. bloem
  • 2 laurierbladen
  • 2 takjes verse tijm of 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 gesneden ansjovisje
  • 1 blik van circa 400 g tomatenstukjes
  • 45 cl lamsfond
  • 2 theel. Worcestershiresaus
  • zwarte peper uit de molen en zout naar smaak
    • voor de aardappelpuree
  • 675 gm aardappelen
  • 10 cl slagroom
  • 25 g roomboter
  • 2 eidooiers
  • eventueel een scheutje volle melk
  • zwarte peper uit de molen en zout naar smaak.
  • 150 g Parmezaanse kaas, geraspt of
    oud-belegen Goudse kaas, gemalen

Kook de aardappelen gaar en pureer ze met de overige ingrediënten tot een mooie gladde puree. Voeg desnoods wat extra slagroom, volle melk of roomboter toe totdat de juiste consistentie is bereikt.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit de olijfolie in een pan.
Braadt het gehakt hierin aan totdat het rondom helemaal gebruind is; prak het ondertussen met een vork totdat het volledig rul is.
Zet een 2de braadpan op het vuur en verhit daarin de braadboter of het braadvet.
Fruit hierin gedurende 5 minuten de gesnipperde ui.
Strooi de bloem erover en roer goed door zodat er geen klontjes achterblijven.
Voeg de laurierbladen, de tijm en de ansjovis toe en roer even door.
Voeg de tomatenstukjes, 35 cl lamsfond en de Worcestershiresaus toe.
Houd 10 cl fond apart om zo meteen de braadpan van het gehakt te deglaceren.
Voeg het gebraden gehakt toe.
Blus de braadjus met de achtergehouden fond en schraap alle aanbaksels los.
Voeg dit bij de rest.
Laat dit nog eens 4 5 minuten stoven op een laag vuur.
Roer regelmatig door en laat de saus wat indikken door een tijdje het deksel van de pan te laten.
Breng als laatste op smaak met eventueel wat peper en zout.
Schep het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal en verdeel de aardappelpuree erover.
Strijk hem glad en strooi er royaal kaas overheen.
Bak de Shepherd’s Pie ca. 20 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is en de puree een bruin korstje heeft.

Serveersuggesties
Variatie
• Vervang de 2 laurierbladen door 1 eetlepel rozemarijn, vers of gedroogd.
• Geen lamsfond in huis, gebruik dan runds- of kippenfond.
• Voeg 1 geraspte winterwortel toe en laat mee garen met het gehaktmengsel
• Ander gehakt kan ook, zoals kalfs-, half-om-half, kippen of varkensgehakt.
• Je kunt ook wat groene erwten erbij doen.
Er zijn ook recepten waarbij tomatenpuree wordt gebruikt i.p.v. tomatenstukjes; je zou ook een combinatie van beide kunnen doen.
• Allerlei andere kruiderij wordt gebruikt, zoals o.a.: knoflook, Italiaanse peterselie (niet de gekrulde, maar die met het platte blad).
• Wil je een magere variant bereiden, giet dan een deel van het vet weg nadat alles is aangebraden.
• I.p.v. gehakt kun je ook klein gesneden poulet of restjes vlees gebruiken.

Bron: Louca
Gepubliceerd door: MijnReceptenboek.nl


Shepherd's Pie - II

sheperds_pie (3K)
vegetarisch
  • 1 ui
  • 2 winterpenen
  • 1 prei
  • ½ knolselderij
  • 2 pakjes Alpro® soya Fijngehakt
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 eetl. bloem
  • 25 cl groente bouillon
  • 1 kg aardappels (kruimig)
  • 1 pakje Alpro® soya Cuisine (Light)
  • 2 eetl. olijfolie

Snij alle groente in blokjes van een halve centimeter en laat ze ongeveer 10 minuten smoren in de olijfolie in een pan met een zware bodem.
Voeg het fijngehakt en de bloem toe en roer het geheel goed door.
Voeg als laatste de bouillon, de gesnipperde rozemarijn en zout & peper naar smaak toe.
Doe vervolgens het deksel op de pan en laat dit geheel op een laag vuur pruttelen.
Kook de aardappels tot ze gaar zijn, giet ze vervolgens af en stamp ze fijn.
Voeg hier voldoende cuisine aan toe tot het een mooie gladde puree wordt.
Breng op smaak met zout & peper.
Doe het gehakt in een ovenschaal met daarop de aardappelpuree.
Maak met een vork ruitjes in de puree.
Plaats de schaal ca. 8 minuten onder de gril, totdat de puree een krokante korst heeft.

Bron: Andy McDonald
Gepubliceerd door: Alpro soya

Terug