Reebiefstukjes met puree van knolselderij en vijgenjam

voor 10 personen

  • 10 reebiefstukjes à 150 g
  • 7 eetl. notenolie
  • 1 kg knolselderij
  • 7 dl water
  • 10 dl melk
  • 50 g boter
  • 2½ dl kippenfond
  • 500 g ricotta
  • 2½ dl olijfolie
  • 20 vijgen
  • 2½ dl water
  • 125 g suiker
  • 2½ eetl. honing
  • peper en zout

Schil de knolselderij en snij deze in blokjes van 2 cm.
Doe de knolselderij in een pan met het water, de melk en de kippenfond en breng aan de kook.
Voeg de boter toe om overkoken te voorkomen en kook in ong. 10 minuten gaar op lage warmtebron en giet daarna af.
Pureer de knolselderij met de staafmixer, spatel de ricotta erdoor en breng de puree op smaak met peper, zout en evt. wat olijfolie.
Schil de vijgen en snijd ze in stukken.
Doe in een steelpan met het water, de suiker en honing.
Breng aan de kook en laat 5 - 10 minuten doorkoken tot er een jam ontstaat.
Laat, naar keuze, afkoelen of houd warm.
Verwarm de notenolie in een koekenpan op een hoge warmtebron.
Schroei de reebiefstukjes dicht, zet de warmtebron laag en bak aan beide kanten 2 minuten zodat het vlees mooi rosé is.
Neem de biefstukjes uit de pan, dek af met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.

Uitserveren:
Trancheer de reebiefstukjes en leg op de borden.
Schep op ieder bord met 2 lepels een quenelle van de knolselderijpuree en serveer de, warme of afgekoelde, vijgenjam in een apart schaaltje.

Bron: Kookclub
Gepubliceerd door: Bert Allers in Kook Jij

Terug