Zuurkool uit de Elzas

  • 750 g zuurkool
  • 300 g zuurkoolspek (stuk)
  • 100 g ontbijtspek (plak)
  • 1 ui
  • 50 g vet (boter, ganzenvet of reuzel)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kruidnagel
  • stukje foelie
  • 4 jeneverbessen
  • 3 korianderzaadjes
  • 3 peperkorrels
  • 2 tenen knoflook
  • zout
  • 1 fles Elzasser riesling

Zuurkool in een zeef even uitknijpen.
Spek vijf minuten blancheren (om te ontzouten) en droogdeppen met keukenpapier.
Kruiden in een koffiefilterzakje doen, goed dichtvouwen.
Vet verhitten in een grote pan met dikke bodem.
De ui (in dunne halve ringen) vijf minuten op niet te hoog vuur fruiten.
De helft van de zuurkool op de ui leggen, daarop het vlees en het zelfgefabriceerde kruidenbuiltje.
Dan de rest van de zuurkool er overheen uitspreiden.
40 cl wijn in de pan gieten, paar klontjes vet op de zuurkool en pan sluiten.
Op een heel zacht vuur (ik gebruik een petroleumstel, maar de oven op 150 °C is ook een goede optie) vier tot zes uur laten stoven.
Na drie uur het vlees en het kruidenbuiltje eruit halen, het vlees in stukken snijden en terug doen, nog een (paar) uur in goed gesloten pan laten stoven.
Serveren met aardappelen en eventueel een rookworst.
Drink de rest van de riesling bij de maaltijd (waarschijnlijk heb je dan wel een tweede fles nodig).

Dit is een bewerkelijk recept: uren op het vuur, echt slow-cooking. Het is een historisch recept, van Coquinaria wat ik aan de eigen mogelijkheden heb aangepast.

Gepubliceerd door: PM3 Receptensite

Terug