Runderschenkel in bouillon

runderschenkel (4K)

  • 1 Meritus-runderschenkel van ca. 2 kg
  • 1 kruidentuiltje met peterselie, tijm enlaurier
  • 1 kruidentuiltje met prei, wortel en selderij
  • 1 ui, bestoken met kruidnagels
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen geplette look
  • 1 eetl. peperkorrels
  • zout
    • voor de garnituur:
  • 100 g getourneerde
    (in kegelvorm gesneden) wortels
  • 100 g getourneerde aardappels
  • 100 g getourneerde raapjes

Reken minimaal 1 uur kooktijd per kg schenkel, 1 schenkel weegt al snel 4 kg dus kook je dit vlees het best de dag van tevoren.

Kook de schenkel op in ruim gezouten water.
Giet af, spoel de schenkel koud en zet opnieuw op in ruim gezouten water.
Voeg de beide kruidentuiltjes toe, samen met de ui, schoongemaakte sjalotten, look en peper.
Laat de bouillon op een sudderpit tenminste 4 uur langzaam trekken.
Neem het vlees uit de pan en zeef de bouillon.
Kook de groenten voor de garnituur elk apart beetgaar.
Ontvet het vlees, verwijder been en pezen en snijd het vlees in kleine stukjes.
Verdeel het vlees over 4 borden (houd desgewenst vlees apart om een ragout o.i.d. van te maken voor de volgende dag), verdeel de garnituur over de borden, overgiet met hete bouillon en serveer onmiddellijk.
Bewaar het teveel aan bouillon, je kunt bouillon ook invriezen en gebruik het voor andere bereidingen.

Bron: Het Recept Van De Week

Terug