Zuurkool ananas, gehaktschotel

Geschatte hoeveelheden per persoon of verder naar behoefte aanpassen.

  • 100 g aardappelpuree
  • 100 g zuurkool
  • 25 g gerookt buikspek zonder zwoerd
  • 150 g rundergehakt (niet mager)
  • 2 plakken ananas (vers)
  • 1 dl room

Voor de aardappelpuree gebruik ik gewone bintjes.
Kook de aardappelen gaar, giet af en zet ze nog even op het vuur onder voortdurend omschudden tot ze goed droog droog zijn.
Verwarm tijdens het koken van de aardappelen wat melk en boter.
Pak een grote stevige garde, stamp de aardappelen wat los en voeg beetje bij beetje (onder voortdurend niet te hard roeren met de garde) de boter met melk toe tot u een nog stevige maar smeuige puree hebt.
Wrijf eventueel de puree door een zeef voor nog aanwezige klontjes en maak af op smaak met zout en wat noot.
Laat de puree niet teveel afkoelen.
Snijd het spek in flinterkleine stukjes en bak deze zachtjes, zonder dat het bruin wordt, uit.
Voeg de zuurkool toe en meng het geheel goed, voeg de room toe en laat het geheel onder voortdurend omscheppen zachtjes stoven plm 15 minuten.
Meng de zuurkool met de puree en kontroleer de smaak.
Bak het gehakt los tot het gaar is, doe in een zeef en laat het uitlekken, maak af op smaak met peper en zout.
Maak de ananas schoon en snijd deze in plakken, verwijder de kern.
Ontzuur de ananas door deze -liefst in een teflonpan- even om en om te bakken zonder te bruinen.
Snijd de ananas in kleine stukjes.
Boter een passende ovenschaal in, doe een laagje zuurkool/puree, dan een laagje gehakt en dan een laagje ananas in de schaal en herhaal dit nog een keer, zorg dat de bovenste laag zuurkool/puree is.
Voor een mooi bruin knapperig laagje.
Smelt wat boter genoeg om de schotel te bedekken, doe hier paneermeel over en schud de schotel zo dat het paneermeel goed is verdeeld en schud overtollig paneermeel er af.
Zet de schotel nog een 15 - 20 minuten in een op 170 °C voorverwarmde oven.
Deze schotel kan natuurlijk ook een dag van te voren gemaakt worden, u dient de tijd in de oven natuurlijk te verlengen.
Zet de schotel dan eerst zonder de paneermeel ongeveer 15 minuten op 120 °C verhoog de temperatuur naar 170° C en doe dan pas de paneermeel op de schotel en volg dan bovenstaande.
Daar iedere oven anders is zijn dit natuurlijk maar richttijden.

Gerard Massalt

Terug