Hamlapreepjes met cantharellen en rozemarijn

  • 250 g cantharellen (of kastanjechampignons)
  • vinaigrette van 6 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. azijn
  • 1 theel. mosterd

Klop voor de salade een vinaigrette van olie, azijn, mosterd en zout.
Snijd het vlees in dunne, maar niet al te smalle of korte reepjes.
Verhit een drup olie in een koekenpan en bak er het vlees al omscheppend in, op nogal hoog vuur.
Als de rauwe kleur verdwenen is, schep je het uit de pan.
Bak er nu de paddestoelen in gedurende een minuut of twee.
Schenk dan de drank in de pan en laat flink bruisen.
Voeg de crème fraîche toe, roer glad en doe het vlees en de rozemarijn erbij.
Breng op smaak met zout & peper.
Meng de sla met de vinaigrette.
Serveer de reepjes met paddestoelen op de sla, of ernaast op een bord met gekookte aardappels.

Tip
Paddestoelen zou je nooit mogen wassen omdat ze water zouden opzuigen.
Nou, ze zuigen niet, maar er blijft wel altijd veel water aan en op zitten.
Cantharellen krijg ik echter nooit schoon met afvegen alleen.
En dus gaan ze wel in een bak water, waarna ik ze stevig tussen massa’s keukenpapier druk, om ze droog te krijgen.
Werkt.
Als salade is dit een fraai gerecht voor twee, maar met de sla apart en een in de schil gekookt aardappeltje erbij is het een hoofdgerecht voor vier.

Bron: Onno Kleyn

Terug