Tortellini alla panna, Tortellini met room

tortellini_room (2K)

    • de tortellini
  • 15 g boter
  • 1 eetl. plantaardige olie
  • 60 g magere, uitgebeende varkenslende, in blokjes van 1 cm
  • zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • 90 g uitgebeende en ontvelde kipfilet, zonder enig vet en in blokjes van 1 cm
  • 60 g mortadella, heel fijn gehakt
  • 150 g ricotta van volle melk
  • 1 eierdooier
  • ¼ theel. nootmuskaat, vers geraspt
  • 60 g armigiano-reggiano, vers geraspt
  • pastadeeg met 2 eieren
    • de saus:
  • 30 g boter
  • 1¼ dl slagroom
  • 6 eetl. parmigiano-reggiano, vers geraspt

De tortellini:
Doe de boter, olie en het varkensvlees in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bestrooi de stukken met peper en zout en bak ze al roerend 5 minuten.
Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan en houd het apart.
Doe de stukjes kip in de pan, bestrooi ze met zout & peper en bak ze al roerend 2 - 3 minuten.
Haal ze met een schuimspaan uit en houd ze aopart bij het varkensvlees.
Hak de beide soorten vlees in een foodprocessor of met de hand fijn, maar maak er geen puree van.
Doe ze in een kom en roer er met een vork de ricotta, mortadella, eierdooier, nootmuskaat en geraspte kaas door.
Kneed het mengsel grondig, voeg zo nodig wat zout toe en houd het apart.
Rol het pastadeeg zo dun mogelijk uit en maak de gevulde tortellini .
Spreid ze op een schone theedoek uit.

De saus:
Doe 4 liter water in een grote pan op hoog vuur.
Smelt de boter voor de saus in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Giet er de room bij en kook, deze al roerend tot de helft in.
Haal de pan van het vuur.
Laat het pastawater aan de kook komen, voeg 1 eetlepel zout en 1 eetlepel olijfolie toe, en laat de tortellini erin glijden met behulp van de theedoek waarop ze gelegen hebben.
Haal de tortellini uit het water als hun verzegelde randen al dente gaar zijn, zet de pan met saus op laag vuur, giet de tortellini af, meng ze heel voorzichtig met de room-en botersaus en voeg de geraspte kaas, een mespunt zout en wat peper uit de molen toe.
Dien het gerecht direct op.

Bron: Giuliano Hazan
Gepubliceerd door: Bert Allers in Kook Jij

Terug