Gemarineerde ossenhaas met dille pickles

  • 400 g ossenhaas
  • grof zeezout
  • 1½ eetl. suiker
  • zwarte en witte peper van de molen
  • ½ dl single malt whiskey
  • enkele blaadjes peterselie

voor de dressing:

  • 2 eieren, 1 eierdooier
  • 1 eetl. dijonmosterd
  • scheutje witte wijnazijn
  • 1½ dl arachideolie
  • 1½ dl olijfolie
  • 2 zoute ansjovisjes
  • 50 g geraspte brokkelkaas
  • witte peper

voor de pickles:

  • 8 kleine wortelen (gepeld en kort voorgekookt)
  • 16 kleine uitjes (ook gepeld en voorgekookt)
  • 10 radijsjes
  • enkele blaadjes basilicum (bot)
  • 6 kerstomaatjes
  • 1 eetl. gesmolten boter
  • ½ dl maïsolie
  • 2 eetl. champagneazijn
  • 1 theel. sambal oelek
  • mierikswortel
  • 1 pakje verse dille

Maak eerst de dressing.
Doe daarvoor alle ingrediënten met uitzondering van de oliën in een hoge kom en mix tot een homogene massa.
Voeg dan de olie straalgewijs toe.
Zet de dressing in de koelkast.
Marineer de ossenhaas met grof zeezout, veel peper en suiker.
Laat ongeveer twintig minuten rusten op kamertemperatuur en bak dan op hoog vuur op beide kanten aan.
Blus met de single malt whiskey en zet het vuur af.
Dit wordt nog lekkerder op een hete grill.
Schik het vlees op aluminiumfolie.
Bedruppel met wat extra jenever en bestrooi met de gesnipperde peterselie.
Pak alles in en zet enkele uren in de koelkast.
Snij voor de pickles de wortelen in staafjes.
Stoof de wortelen, tomaten, radijsjes en uitjes aan in olie tot ze een mooie kleur krijgen.
Meng daarna in een kom met gesmolten boter, azijn en sambal oelek.
Rasp er nog wat verse mierikswortel bij en werk af met dille en basilicum.
Snij het vlees in dunne plakjes.
Dat gaat makkelijk omdat het goed stijf geworden is door het zout.
Bedek met de pickles en serveer de dressing apart.

Bron: Het Recept Van De Week

Terug