Spaghetti met scheermesschelpen, peterselie en knoflook

spaghetti_scheermesschelpen (2K)

  • 1 kg verse, levende scheermesschelpen
  • 2 sjalotjes
  • 4 eetl. olijfolie
  • 2 dl droge witte wijn
  • 300 g gedroogde spaghetti
  • 1 bosje bladpeterselie, gehakt
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1 of 2 rode chilipepers, gehakt
  • zout
  • peper

Spoel de scheermesschelpen onder de koude kraan.
Hak de sjalotjes fijn en laat ze in een grote steelpan zweten in een halve eetlepel olijfolie.
Voeg de schelpen toe en draai het vuur hoger.
Giet er de wijn bij en leg het deksel strak op de pan.
Schud de pan na 3 tot 4 minuten en kijk of de schelpen open zijn.
De exacte kooktijd hangt af van de gebruikte soort.
Neem zodra alle schelpen open zijn de pan van het vuur - ze worden taai door te lang koken.
Giet ze af in een vergiet boven een kom waarin u het sap opvangt.
Neem het vlees uit de schelpen - laat er een paar heel ter garnering - en verwijder het kleine zakje gruis aan de onderkant van elk plomp schelpdier.
Passeer het kooknat door een fijne zeef en laat het met de helft inkoken.
Kook de pasta al dente in ruim kokend, gezouten water.
Giet hem af en doe hem terug in de pan.
Verwarm in een andere pan de schelpdieren in het ingekookte kooknat en voeg de olie, gehakte peterselie, knoflook en chilipepers toe.
Giet dit mengsel bij de pasta en schep alle losjes om.
Controleer de smaak.
Garneer elk bord met wat scheermesschelpen en dien onmiddellijk op.

Opmerking
Gebruik alleen levende scheermesschelpen van een goede visverkoper.
Gebruik als u geen scheermesschelpen kunt vinden venusschelpen en palourdes voor dit recept.

Bron: Bert Allers
Gepubliceerd door: Kook Jij

Terug