Lever I

  • 1 pond runderlever
  • 2 lombok
  • 1 grote ui
  • 1 grote paprika
  • stukje trassi
  • 2 tenen knoflook
  • flinke hoeveelheid ketjap manis

De fijngesneden ui, lombok (al of niet met nerven), paprika en trassi, fruiten tot de uien glazig zijn.
Dan de in blokjes gesneden lerver erbij doen en alles verder bakken tot de lever gaar is (plm 5 minuten anders wordt de lever te droog).
Dan alles aanlengen met de ketjap zodat alles bijna onder staat.
Uiteraard wel weer op temperatuur laten komen en dan serveren met witte rijst en een lekkere sajur (groentenschotel) en niet te vergeten serundeng en sambal.

Jan

Lever II

pedas (heet)

  • 1 pond runderlever of kippenlever
  • 2 uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 3 fijngesneden lomboks
  • 1 theel. laos-poeder
  • 1 lepel sereh-poeder
  • ½ theel. zout
  • 1 lepel citroensap
  • 2 dl santen
  • stukje gula djawa

De in stukjes gesneden lever in ong. 10 min. gaar koken.
De ui, knoflook, laos en zout fruiten in olie, tot de ui glazig is.
De stukjes lever er door roeren, de santen, sereh en de gula djawa toeovoegen omscheppen en even doorwarmen.
Als laatste het citroensap toevoegen.

N.B. 1 De laos en sereh kunnen uiteraard door verse laos en sereh worden vervangen.
N.B. 2 Doordat hier geen ketjap gebruikt wordt, zullen de lomboks overheersen en het geheel een pittiger (pedas) smaak geven.

Jan

Terug