Rosbief

Rosbief 800 gram
Meng kruiden, zout & peper.
Wrijf het vlees in met olijfolie en vervolgens met het kruiden/zoutmengsel.
Leg het 1 uur in de koelkast en laat het daarna in ca. 3 uur, op kamertemperatuur komen.
Verhit in een braadpan de boter met een scheut olijfolie, op laag vuur.
Dit kan wel ½ uur duren, leg, als alle schuim is weggetrokken en de boter lichtbruin is, de rosbief in de pan.
Wacht tot de boter niet meer sist en zet dan het vuur halfhoog, braad het vlees aan alle kanten mooi bruin.
Niet te snel draaien anders blijft het vlees aan de bodem van de pan plakken.
Steeds de bruisende boter over het vlees scheppen.
Braad nog 8 minuten op midelhoog vuur.
Neem het vlees uit de pan en wikkel het in de aluminiumfolie en daarna in bijv. 2 dikke handdoeken, donsjack o.d.
Het vlees kan nu rustig een uur blijven liggen, het gaart nog iets door waardoor het bij het serveren precies goed is.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Rosbief, gebraden

  • 600 - 750 g rosbief
  • 60 - 75 g boter of margarine
  • zout, peper
  • Worchestershiresaus

Dep het vlees goed droog.
Laat de boter in een braadpan heet en bruin worden.
Schroei het vlees rondom dicht in de hete boter.
Strooi er zout & peper over.
Leg het deksel op de pan en temper het vuur iets, maar niet te veel.
Laat het vlees rondom bruin braden, keer het regelmatig en bedruip het met het braadvocht.
Temper het vuur halverwege de braadtijd nog wat meer.
Reken op een totale braadtijd van 20 - 35 minuten.
Haal het vlees uit de pan en laat op de snijplank, enkele minuten staan.
Roer de aanbaksels in de pan los met 1 - 2 dl water en laat deze jus even koken.
Voeg er naar smaak nog wat zout, peper en enkele druppels Worchestershiresaus aan toe.

Bron: Margriet kookboek


Gebakken rosbief

gebakken_rosbief (3K)

  • rosbief ± 800 g
  • 300 g kastanje paddestoelen (schijven)
  • 3 stuks ajuinpijpjes(grof gesneden)
  • rode wijn (een flinke scheut)

Oven voorverwarmen op 180 °C.
Bak het vlees aan weerszijden goed aan en kruid goed af met peper.
Leg in een beboterde vuurvaste schotel.
Bak de groenten even aan in de jus van het vlees kruiden met cajunkruiden de wijn en room erbij.
Even laten inkoken en vervolgens in de schotel bij het vlees.
Laat dit ± 20 minuten bakken in de oven op 180 °C.
Gaar tijd van het vlees, ieder zijn eigen keuze desnoods langer bakken.
Serveer in schijven gesneden met de groenten op bord.

Opmerking
Deze keer eens koude groenten en aardappel gratin erbij.

Bron: Derbyke & Elmo
Gepubliceerd door: Kook Jij

Terug