Spekkendikken I

spekwafels

  • 250 g roggemeel
  • 2 eieren
  • 75 g boter
  • 1 dl melk
  • plakjes spek
  • boter
  • wafelwijzer

Meng meel, eieren, gesmolten boter en melk en maak een smeuïg beslag.
Beboter het wafelijzer en laat goed heet worden boven open vuur.
Schep er een beetje beslag in en doe er een plakje spek op en knijp 25 tellen dicht.

Spekkendikken II

  • 500 g bloem
  • 25 g gist
  • ½ l melk
  • ca. 350 g rauw ontbijtspek (1 plak per wafel)

Maak de gist aan met een gedeelte van de lauwe melk.
Zeef de bloem in een diepe kom en maak hierin een kuiltje.
Giet de aangemaakte gist samen met de rest van de melk in het kuiltje.
Kneed hiervan een soepel gistdeeg.
Voeg als laatste wat zout aan het deeg toe.
Laat het deeg ongeveer een uur op een warme plaats rijzen.
Bak de plakjes spek 1 voor 1 licht uit in de koekenpan.
Het wafelijzer hoeft niet ingevet te worden.
Schep nu telkens 1 flinke eetlepel deeg in het ijzer en leg er aan plakje spek op.
Bak de wafel houdbruin en laat hem op een rooster uitwasemen.

Uit 'Van het Hollandse Land' van Janny van der Lee-van der Heijden

Marijke

Spekkendikken III

  • 3 pond spekdikkenmeel [grof roggemeel dus]
  • 1 pond gele basterd suiker
  • een paar lepels stroop
  • 5 eieren
  • 1 theel. zout
  • 200 gr boter of margarine
  • spek en worst plakjes

Alles (behalve spek en worst neem ik aan) aanmengen met 1½ liter water.
Goed roeren tot een dikke massa.
Een paar uur of dag tevoren maken voor het bakken.
Een wafelijzer heet maken.
Invetten met een stukje spekzwoerd.
Daarna met een saus lepel het beslag er op doen en de plakjes spek en worst.
Met een mes losmaken en er uithalen als het licht bruinig is.
Daarna de volgende invetten met klontje boter.

Johannes Beekhuizen

Terug