Moussaka

Moussaka is een gekruid gerecht dat onder andere afkomstig is uit landen rond de Middellandse Zee,
met name Marokko, Griekenland en Tunesie.
Deze ovenschotel, waar best wel wat werk aan zit, is ruim voldoende voor 4 personen.
Wat u eventueel over mocht hebben kunt u prima invriezen.

  • 500 g lamsgehakt of half lam half rund
  • zout
  • peper liefst vers gemalen
  • paprikapoeder
  • oregano
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 2 grote aubergines
  • 2 losgeklopte eieren
  • bloem
  • olie
  • 750 g geschilde aardappelen in zeer dunne plakjes
  • blikje tomatenpuree
  • 4 dl bouillon van 1 bouillontablet
  • 2 hele eieren
  • 2 eetl. melk
  • ovenschaal van 2½ l

Meng het gehakt met zout, peper, paprikapoeder, oregano en knoflook.
Maak het pittig op smaak.
Snij de ongeschilde aubergines in plakken.
Doe er zout op en laat ze in een vergiet uitlekken.
Haal de plakken daarna een voor een door het losgeklopte ei en daarna door de bloem.
Bak de aubergines in een koekepan met ruim olie bruin.
Bak hierna de aardappelplakjes aan beide kanten bruin.
Giet in de ovenschaal een dun laagje olie, leg afwisselend ⅓ van de plakken aubergine en aardappel in de schotel.
Strijk hierover de helft van het gehakt.
Leg weer ⅓ van de aubergine en aardappel hierop.
Strijk de rest va het gehakt hierover uit.
Leg tenslotte de rest van de aubergine en aardappel hierop.
Neem ca 2½ dl van de bouillon, en meng daar de tomatenpuree door.
Giet dit over de schotel.
Zet de schotel op het rooster in de oven op ca 190 °C gedurende 40 - 50 minuten.
Klop de overgebleven eieren met de melk en wat zout & peper op en giet het 5 minuten voor tijd over de schotel.
Zet de schotel dan nog even terug tot het ei gestold is.

Jaap Wesselius

Terug