Doperwtjes op zijn Frans

  • 2 kg verse doperwten in de peul
  • 75 g boter
  • 16 kleine uitjes (rauwe zilveruitjes)
  • het hart van een kropje sla, gewassen en in tweeën gesneden
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 2 theel. suiker
  • handje gehakte platte peterselie
  • 100 g ontbijtspek, in reepjes (facultatief)

Goed, daar zijn ze dan weer: doperwtjes à la française.
Dompel de uitjes een half minuutje in kokend water, daarna pellen ze veel gemakkelijker.
Smelt de boter, leg er de sla in en verdeel de andere ingrediënten erover, behalve de peterselie.
Voeg geen water toe.
Zet op een heel laag pitje, sluit de pan en laat een half uur zijn gang gaan, of wat langer.
Af en toe omscheppen, dat is alles.
En er tot slot wat peterselie over strooien.
Vanaf het begin wat spekjes meestoven verandert de naam in petits pois à la languedocienne.

Bron: Onno Kleyn

Terug