Kalfsblanquette met bier en witloof

kalfsblanquette (2K)

  • 800 g kalfsblanquette
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 3 sjalotjes
  • 4 witloofstronken
  • 33 cl Grimbergen blond (1 flesje)
  • 2 eetl. boter
  • 3 eetl. bloem
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • peper & zout

Snipper de sjalotjes fijn.
Verhit de boter en bak de sjalotjes en de spekblokjes al roerend goudbruin in een kookpan.
Haal uit de pan en kleur de stukken kalfsblanquette goudbruin langs alle kanten.
Bestrooi met de bloem.
Giet er geleidelijk het bier bij en kruid met de tijm, de laurier, peper en zout.
Voeg de sjalotjes en het spek opnieuw toe.
Dek de pan af en laat 70 minuten zachtjes sudderen.
Af en toe om scheppen.
Voeg er het grof gesnipperde witloof aan toe en laat nog 20 minuten zachtjes gaar worden.
Zet koel weg.
Het beste is deze stoofschotel een dag te laten rusten.
Verwarm de volgende dag op een zacht vuurtje zonder deksel, breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.
Serveer met rijst.

Opmerking
Deze stoofschotel is het best als je hem een dag op voorhand maakt, zodat alle smaken tot hun recht komen.
Lekker met een fris glas Grimbergen blond, natuurlijk.

Bron: Inge Deyck
Gepubliceerd door: Kook Jij

Terug