Speenvarken spare ribs

  • 2 kg (dikbevleesde)speenvarkens ribben in 8 stukken
  • olijfolie
  • 1 eetl. geraspte verse gember
  • 4 eetl. gembersiroop
  • 4 eetl. gehakte korianderblaadjes
  • 4 eetl. gehakte basilicumblaadjes
  • 4 eetl. gehakte peterselieblaadjes
  • 4 eetl. Jane's Krazy Mixed-Up Salt
  • 4 eetl. lemonpepper
  • 4 tenen knoflook uit de pers
  • sap van 1 limoen
  • 1½ dl bouillon
  • arrowroot
  • knoflookolie

Maak van bovenstaande ingrediënten een papje dat dik genoeg is om goed op de ribben te blijven zitten.
Wrijf het vlees er mee in, doe de ribben in een plastic zak.
Druk zoveel mogelijk lucht eruit of vacumeer de zak en laat het vlees een nacht in de koelkast marineren.
Schenk de bouillon in de snelkookpan, leg de ribben erin, sluit de pan en breng hem onder druk, laat 15 minuten koken.
Koel de pan snel en haal de ribbetjes eruit, laat ze uitlekken, (vang het vocht op) en afkoelen.
Zeef het kookvocht.
Bovenstaande voorbehandeling kan ruim van tevoren.
Wrijf de ribben in met knoflookolie en gril ze (bbq, grilplat, koekenpan of ovengrilll) bruin en krokant.
Roer de arrowroot los met wat koude bouillon, breng het gezeefde kookvocht aan de kook.
Laat iets inkoken en bind het met de arrowroot, geef dit als sausje bij de ribben en zet ook pesto op tafel.
Spare ribs van volwassen varkens 20 minuten in de snelkookpan.
Zonder snelkookpan: speenvarken 30 minuten; varken 40 minuten zachtjes koken.

Buiten het bbq-seizoen:
I.p.v. grillen is de rookoven ook een optie, bijvoorbeeld bij een Elzasser zuurkoolschotel.
In de koekenpan krokant gebakken zijn ze erg lekker bij een Captains Dinner en in de Cassoulet de la Maison.
De hoeveelheid zal voor ieder anders zijn, 2 kilo is hier voldoende voor 2 grote en 2 kleinere eters, van de bbq eten wij er aardappel- of rijstsalade en pickled komkommer bij.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug