Rode kool - I

  • ± 1 kg rode kool
  • ± 4 stoofappels
  • 100 g kandijsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 500 g gerookte spekblokjes
  • een klontje boter
  • een flinke scheut rode balsamicoazijn

Rode kool schoonmaken en in fijne slierten snijden.
Appels schillen, klokhuis verwijderen en in kleine partjes snijden.
Spekblokjes zonder vetstoffen krokant aanbakken.
Stoof de rode kool met boter en de suikers.
Voeg de appels en balsamico-azijn toe en laat het op een zacht vuur sudderen tot deze beetgaar zijn.
Voeg als laatste de spekblokjes toe.
Serveer zeer warm.

Opmerking
Deze simpele bereiding van rode kool kan geserveerd worden met boerenworst of vlees naar keuze, evenzeer aardappels naar keuze.

Bron: Derbyke & Elmo
Gepubliceerd door: Kook Jij


Rode kool - II

  • 500 g gesneden rode kool
  • 1 eetl. olie
  • 1 ui
  • 2 eetl. licht bruine basterdsuiker
  • 1 sinaasappel
  • 3 dl rode wijn
  • 1 eetl. balsamico azijn
  • ½ theel. koekkruiden
  • 2 appels (jonagold)

Maak de ui schoon en snijd in halve dunne ringen.
Verhit de olie in een pan.
Fruit de ui zachtjes aan zonder bruin te laten worden.
Roer de rode kool door de uien.
Voeg de wijn, azijn, koekkruiden en suiker toe.
Roer om en breng aan de kook.
Pers de sinaasappel uit en voeg toe.
Schil de appels en snijd ze in blokjes.
Voeg toe aan de rode kool roer alles goed om en laat dit geheel op een heel laag vuur langzaam gaar worden.

Tip
Krap in je tijd? Maak het dan van te voren en vries het in!

Bron: Nederlandse Hartstichting

Rode Kool

Terug