Ratatouille - I

vegetarisch

  • olijfolie
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode paprika s
  • 1 courgette
  • 750 g ontvelde, rijpe tomaten (in Frankrijk gebruikte ik een blik)
  • balsamico-azijn
  • kappertjes
  • 3 - 4 eetl. verse peterselie

Verhit 2 eetlepels olijfolie en bak hierin 1 in halve ringen gesneden ui en 2 fijngesneden teentjes knoflook met een snufje zout gedurende 10 minuten.
Bak 2 in reepjes gesneden rode paprika s en 1 in stukjes gesneden courgette met schil 5 minuten.
Voeg 750 gram in stukjes gesneden ontvelde, rijpe tomaten en nog een beetje zout toe en laat het mengsel circa 30 minuten zachtjes sudderen.
Roer er dan 1 eetlepel balsamico-azijn, 2 eetlepels uitgelekte kappertjes en 3 - 4 eetlepels fijngesneden peterselie door.
Breng het groentemengsel op smaak met zout & peper.
Wij aten er in Frankrijk farce bij (speciaal gehakt).
Verder verving ik af en toe een papikra met een courgette, dus één paprika en twee courgettes.
Als wijn heb ik er verschillende Côtes du Rhòne's bij gedronken.
Vari rend van een jonge generieke tot een oudere Vacqueyras, ze smaakten er allemaal prima bij.

Henk de Bruijn


Ratatouille - II

niet-vegetarisch

  • 1 pond rundergehakt
  • 1 grote aubergine
  • 1 courgette
  • 2 paprika's
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 pond tomaten
  • 1 bosje peterselie

Bestrooi het gehakt met peper en zout.
Maak de olie met de boter heet in een grote pan met een dikke bodem en bak het gehakt op een hoog vuur aan.
Doe er dan de klein gesneden ui en knoflook bij.
Laat dit even samen smoren.
Maak intussen de groenten schoon.
Snij de aubergine en courgette in plakken.
Ontdoe de paprika's van de zaadlijsten en snij ze klein.
Snijd de tomaten in plakjes (zijn ze toch nog wat hard, ontvel ze dan eerst in kokend water).
Doe al deze gesneden groetne bij het gehakt, strooi er de fijn gesneden peterselie over, de Provençaalse kruiden en nog wat peper en zout.
Deksel op de pan en stoven maar op een laag pitje.
Mag best een uurtje of meer.
Controleer af en toe het vochtgehalte en schep alle even om.
Je kunt er gekookte rijst bijgeven of aardappelen.
Die kun je ook geschild in kleine blokjes snijden en met de groenten mee laten stoven.

Bron: MUG

Terug