Ovenschotel met courgette en koolrabi

  • 1 flinke courgette
  • 600 tot 800 g hamlapjes (kun je evt. vervangen door kipfilet waarbij je de oventijd van 35 minuten naar 25 minuten moet terugbrengen)
  • knoflook, zes teentjes
  • 1 eetl. zeezoutkristallen
  • 2 eetl. pimentkorrels
  • 1 eetl. gedroogde fijngesneden dragon
  • witte wijn, bij voorkeur een Franse Riesling, die erg aromatisch is. Je hebt een flink glas nodig, dus ongeveer 20 cl.
  • 2 koolrabies
  • 3 uien

De koolrabi wordt geschild.
Daarna snij je de koolrabi in kleine blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm.
Met net voldoende water moeten ze ongeveer een half uurtje rustig koken.
Geen zout toevoegen bj het koken, dan worden de vezels in de koolrabi hard.
De uien schillen en zodanig snijden dat je ringen krijgt.
Het steeleind van de courgette gaat eraf en heb je niet meer nodig.
De courgette in dunne plakken snijden, ongeveer 3 plakken in een centimeter.
Van de knoflook hebben we maar 6 teentjes nodig.
Het schilletje moet eraf en daarna de teentjes fijnsnijden.
Als je zout toevoegt, snijd de knoflook makkelijker.
Bovendien worden de vluchtige stoffen in de knoflook, die bij het snijden vrijkomen, door het zout gebonden en kunnen ze veel minder makkelijk met de zuurstof in de lucht binden tot onwelriekende zwavel-verbindingen (de typische knoflook-lucht).
De hamlapjes (of evt.
ander vlees dat je gekozen hebt) moet netjes plat zijn, dan wordt het beter gaar.
Je kunt het vlees platter maken door het op een met aluminiumfolie ingewikkelde snijplank met een deegroller te bewerken.
Dan wordt het platter.
De pimentkorrels moeten worden fijngemalen, dat kan met een vijzel.
Mocht je al gemalen piment (uit een potje) hebben, dan is dat natuurlijk ook goed en hoef je dus niet te vijzelen.
De piment over het vlees strooien.
Als je de piment gevijzeld hebt blijven altijd wat harde stukken over.
Strooi de gemalen piment dan door een zeef, dan blijven de harde stukken achter.
Het vlees goed inwrijven met de piment en in aluminiumfolie wikkelen.
Het vlees moet een half uurtje (langer mag ook) de koelkast in, dan kan het piment goed intrekken.
Een ruime ovenschaal invetten met olijfolie.
Dan de uiringen erin, die vormen een bedje voor het vlees, dat op die manier niet in kontakt komt met de (hete) bodem en lekker sappig blijft.
Het vlees leg je dus op de uien.
Daarop komt een laag courgette-schijfjes, die je met wat olijfolie besprenkelt.
Vervolgens verdeel je de knoflook over de schijfjes.
De stukjes koolrabi gaan er nu op, netjes verdelen over de hele oppervlakte.
Afmaken door de dragon over de schotel te verdelen en met wat olijfolie het geheel dun besprenkelen.
En last, but not least : De witte wijn erover.
Neem de hoeveelheid van een flink glas, dus ongeveer 20 cl.
De schaal goed afdekken met aluminiumfolie, zodat hij in de oven goed kan stomen.
In een voorverwarmde oven is de schotel 35 minuten gaar.
De oventemperatuur is 180 °C (hete lucht / convectie oven), dat is 210 °C in een oven met stilstaande lucht, gasstand 5.
Je kunt serveren met stokbrood en de heerlijke frisse Riesling wijn.

Aschwin

Terug