Spareribs - I

  • 2 kg spareribs (krabbetjes)
  • 3 eetl. ketjap
  • 3 eetl. sherry
  • ½ eetl. abrikozenjam
  • 1 eetl. mosterd
  • 1 theel. tomatenpuree
  • mespunt gemalen kruidnagel
  • mespunt kaneel
  • zout, versgemalen peper

Maak een saus van de ketjap, sherry, abrikozenjam, mosterd, tomatenpuree, kruidnagel, kaneel, zout & peper.
Bestrijk de spareribs met de helft van de saus en laat deze 30 minuten intrekken.
Leg de spareribs zo hoog mogelijk boven het vuur op het rooster van de barbecue en rooster ze in 30 minuten per kant gaar en bruin.
Bestrijk ze tijdens het roosteren regelmatig met de resterende saus.

Bron: Astrid Veltman


Spareribs - II

in ketjapmarinade
  • 1 kg spareribs of varkenskrabbetjes
  • 1 ui
  • 1 Spaanse peper
  • 2 eetl. citroensap
  • 3 eetl. droge sherry
  • 4 eetl. ketjap manis
  • 1 theel. djinten
  • 1 theel. ketoembar
  • 1 theel. gemberpoeder
  • 1 teentje knoflook

Doe de spareribs in een grote pan en voeg zoveel water toe dat ze onderstaan.
Breng aan de kook en laat de spareribs in ca. 25 minuten in het water dat tegen de kook aan wordt gehouden, gaar worden.
Laat de spareribs in een vergiet uitlekken.
Pel en snipper de ui.
Maak de peper schoon, verwijder de zaadjes en snijdt de peper in kleine stukjes.
Doe de ui, de peper, het citroensap, de sherry, de ketjap, de djinten, de ketoembar, het gemberpoeder en het uitgeperste teentje knoflook in een platte schaal.
Roer alles goed door elkaar.
Leg de spareribs erin, dek ze af en laat ze minstens 3 uur in de koelkast marineren.
Schep zo af en toe de marinade over het vlees.
Steek de houtskool in de barbecue aan en wacht tot de kooltjes goed gloeien (ca. 35 minuten).
Bestrijk de spareribs met olie.
Rooster ze in ca. 10 minuten midden boven de gloeiende houtskool goudbruin.
Keer het vlees zo af en toe en bestrijk het met de marinade.


Spareribs - III

  • 2 kg spareribs (runder- of varkensribbetjes)
  • ¾ theel. zout
  • 1 ui, fijn gehakt
  • 4 eetl. olie
  • 2 knoflookteentjes, geperst
  • 2 theel. paprikapoeder zoet
  • 4 eetl. Cognac
  • 8 eetl. ketchup
  • 2 theel. majoraan
  • 2 theel. thijm
  • 2 theel. rozemarijn,
  • fijn gehakt
  • 2 theel. Tabasco
  • 2 eetl. sojasaus
  • 4 el vloeibare honing

Uien in olie glazig fruiten, knoflook toevoegen, kort meefruiten, met Cognac blussen, ketchup, sojasaus, tabasco, paprika en kruiden toevoegen, even opkoken.
Met de ene helft de spareribs bestrijken, tenminste 2 uur afgedekt in de koelkast marineren.
De tweede helft als saus met 4 eetlepels honing vermengen, afgedekt koel wegzetten.
Ongeveer 30 minuten voor het grillen het vlees uit de koelkast halen.
De marinade afvegen.
Spareribs bij gemiddelde temperatuur ca. 20 minuten grillen, hierbij regelmatig keren.
Tijdens de laatste 10 minuten regelmatig met de marinade bestrijken.
De spareribs pas zouten wanneer ze gaar zijn, en met barbecuesaus serveren.


Spareribs - IV

  • 2 kg spareribs
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 eetl. zoete sojasaus
  • 2 eetl. zoute sojasaus
  • halve theel. zout
  • halve theel. grofgemalen zwarte peper
  • 4 eetl. olie
  • 3 eetl. bruine bastaardsuiker of rietsuiker
    • de saus:
  • 4 eetl. bruine bastaardsuiker of rietsuiker
  • 1 theel. zout
  • 4 eetl. zoete sojasaus
  • 1 grote ui, fijn gesnipperd
  • 1 teen knoflook, ragfijn gehakt
  • 1 eetl. verse gemberwortel
  • (eventueel kokos + water)

Spareribs doormidden en in diepe pan leggen.
Ui, knoflook, 1 eetlepel zoete sojasaus, 1 eetlepel zoute sojasaus, zout & peper toevoegen.
Kokend water erbij totdat het vlees net onder staat.
± 50 Minuten matig laten koken.
Het vlees uit de pan nemen en goed laten drogen.
Een eetlepel zoete sojasaus, een eetlepel zoute sojasaus, drie eetlepels bruine bastaardsuiker of rietsuiker mengen totdat de suiker geheel is opgelost.
De spareribs hiermee insmeren met een kwast en leg ze op een met water bevochtigde bakplaat.
De oven voorverwarmen op 250 °C en de spareribs in 15 minuten aan beide zijden laten bruin bakken.
Doe de ingrediënten voor de saus in een pannetje en laat dit ± 5 minuten
matig koken totdat een stroperig sausje verkregen is.
De saus over de spare-ribs gieten of er apart bij serveren.


Spareribs - V

voor 2 personen

  • 1 kg spareribs
  • 1 zakje satÈ-marinade
  • 1 eetl. olie
  • 1 zakje ketjap-satÈsaus

Maak de saté-marinade aan met 3 eetlepels water en de olie.
Laat het vlees een paar uur in de marinade liggen (af en toe omdraaien).
Grill de spareribs (zonder marinade) 20 - 30 minuten op ongeveer 200 °C (draai ze halverwege even om.
Maak vlak voor het opdienen de ketjap-satésaus aan.
Serveer de spareribs met die saus, gebakken aardappelen en een frisse salade.

Bron: Astrid Veltman

Terug