Varkensfilet met Brie de Meaux en honingmosterd

  • 750 g varkensfilet
  • 200 g brie de Meaux
  • 4 plakken rauwe ham
  • 6 teentjes knoflook, ongepeld (en chemise) en 1 x doorgesneden
  • 3 eetl. honingmosterd de Meaux
  • 1 eetl. tijmblaadjes
  • zout & peper
  • boter/olie
  • 1½ dl bouillon
  • ½ dl room
  • ½ eetl. Dijonmosterd

Vraag de slager het vlees zo in te snijden dat het gevuld kan worden.
Maak aan boven- en onderkant van het vlees, op regelmatige afstand van elkaar, 6 inkepingen en stop hierin een halve teen knoflook.
Wrijf het vlees rondom in met peper, zout en tijm en vervolgens met de honingmosterd, wrijf alles ook in de inkepingen en strooi wat peper in de holte.
Leg op een met olijfolie ingevet stuk aluminiumfolie 2 plakken rauwe ham zo op elkaar dat ze dezelfde lengte hebben als het stuk vlees, snijd de brie in plakjes en leg ze op de ham zodat de ham volledig bedekt is, bedek de kaas met de overgebleven plakken ham.
Vouw het folie aan de lange kanten een beetje naar elkaar toe en schuif het in de holte van het stuk vlees met de hamkant naar beneden, duw het een beetje aan en trek het folie terug, sluit de opening met een satestokje en knip de uitstekende delen af, laat het vlees, op kamertemperatuur 1 uur liggen zodat de mosterd wat kan "aandrogen".
Laat op laag vuur boter en olie lichtbruin worden, doe het vlees in de pan en draai pas als de boter niet meer sist het vuur wat hoger, braad het vlees, op niet te hoog vuur rondom bruin, schep steeds de braadjus over het vlees en neem het na ca. 3 kwartier uit de pan, houd het warm op een bord op een pan warm water, luchtig afgedekt met aluminiumfolie.
Blus de braadjus af met bouillon en laat het 5 minuten op hoog vuur inkoken, zeef de jus, boven een steelpan en zet ze op laag vuur.
Snijd het vlees in plakken van ca. een halve cm leg ze op een voorverwarmde schaal.
Voeg de room en Dijonmosterd toe aan de saus en klop hem schuimig met de staafmixer, proef of er peper-zout bij moet en schenk de saus over het vlees, serveer meteen.
In de schil, met een tak rozemarijn gekookte aardappeltjes en tuinboontjes passen hier prima bij.
Een restje van het vlees plus wat aardappeltjes over zijn zeer geschikt om te verwerken in aardappelworstjes.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug