Chili con carne - I

  • ½ pond gehakt
  • 250 g bruine bonen
  • 250 g rode nierbonen
  • 2 grote uien
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 eetl. chilipoeder
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 laurierblad
  • olijfolie
  • peper en zout

Zet de bruine bonen 1 cm onder water.
Laat ze 4 tot 8 uur wellen, afhankelijk van de versheid van de bonen.
Pas geplukte bonen hebben een kortere tijd nodig om te wellen.
Snipper de uien fijn en snijd de groene parika in kleine blokjes.
Bak dit in olijfolie goudbruin.
Voeg de verkruimelde gehakt erbij samen met de geperste knoflook en fruit dit mee.
Doe de bruine en de nierbonen bij het vleesmengsel.
Doe ook het laurierblad, de tomatenpuree en de chilipoeder erbij.
Alsmede de in blokjes gesneden rode parika.
Laat dit minstens een half uur zachtjes pruttelen.
Na afkoelem en opnieuw opwarmen smaakt het nog beter.
Chili con carne is op z'n best een dag na het maken.
Een keer vaker opwarmen maakt het alleen maar lekkerder.

Bron: NN


Chili con carne - II

  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 groene paprika's
  • 2 blikken kidneybonen naturel, 400 g
  • 1 blikje mais, 300 g
  • 3 eetl. olijf)olie
  • 400 g rundergehakt
  • 1 blikje tomatenpuree, 150 g
  • 1 zakje mix voor Chili-con-carne (Honig)
  • 1 blik tomaatblokjes, 400 g
  • peper
  • zout
  • 100 g geraspte oude kaas
  • tortillachips

Pel en snipper de uien en de knoflook.
Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukjes.
Laat de bonen en de maïs uitlekken.
Verhit de olie in een braadpan en bak het gehakt al omscheppend bruin en rul.
Temper het vuur en bak de uien en knoflook 3 minuten mee.
Voeg de tomatenpuree, het zakje mix, de tomaatblokjes met het vocht en ½ dl water toe en breng dit aan de kook.
Voeg de paprikastukjes toe en laat nog 5 minuten zachtjes sudderen.
Voeg de uitgelekte bonen en de maïs toe en warm dit 5 minuten.
Breng het op smaak met peper en zout.

Serveertip
Serveren met geraspte kaas en de tortillachips.

Bron: Smulweb


Chili con carne - III

chili_con_carne (5K)

  • 250 g gerookte spekblokjes
  • 400 g kalfgehakt
  • 400 g rumsteak
  • 1 grote ajuin
  • 4 teentjes knoflook
  • cayennepeper
  • paprikapoeder
  • gember
  • venkelzaad
  • korianderzaad
  • roze peperbessen
  • rozemarijn
  • basilicum
  • 400 g gehakte gepelde tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 400 g kidneybonen
  • 400 g witte bonen in tomaten saus
  • 250 g maïs

Spekblokjes aanbakken in een grote ketel.
Kalfsgehakt los roeren in dezelfde ketel, samen met het spek en de in blokjes gesneden steak.
Dit alles goed kruiden met de bovenvermelde kruiden.
Ajuin in blokjes snijden, look fijnsnijden en toevoegen.
De gepelde tomaten bij de hierboven vermelde ingrediënten en laat op een zeer klein vuur zachtjes ± 90 minuten sudderen.
Paprika's in kleine blokjes snijden, bonen in tomatensaus, maïs en kidneybonen (deze zeer goed afspoelen) toevoegen bij het vlees.
Laat dit nog ± 30 minuten sudderen op een zeer klein vuur.
Dit gerecht werd geserveerd met rijst.

Bron: Derbyke & Elmo
Gepubliceerd door: Kook Jij


Chili con carne - VI

  • 200 g witte bonen
  • 200 g bruine bonen
  • 3 uien
  • 1 kg rundvlees (stoofvlees)
  • boter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 chilipepertje
  • 2½ dl vleesbouillon
  • 8 tomaten
  • 2 rode paprika's
  • 1 eetl. maïszetmeel
  • zout

De dag vooraf:
Laat de bonen ± 12 uur in koud water weken.

De dag zelf:
Breng 2 liter licht gezouten water aan de kook.
Pel 2 uien en hak ze in stukjes.
Giet de bonen door een zeef en voeg ze, samen met de stukjes ui, bij het water.
Laat ca 1¼ uur koken.
Snijd het rundvlees in blokjes en bak deze bruin in een klontje boter.
Pel het teentje knoflook en snipper het fijn.
Was het chilipepertje en snipper het eveneens fijn.
Voeg de knoflook- en de pepersnippers bij het vlees en laat ca 1 uur sudderen.
Overgiet regelmatig met een lepel bouillon.
Maak intussen de tomatensaus:
Pel de laatste ui en snipper hem fijn.
Pel en ontpit de tomaten en snijd ze in kleine stukjes.
Was de paprika's, verwijder de zaden en de zaadlijsten en snijd ze klein.
Smelt een klontje boter en stoof er de groentesnippers ca 10 minuten in.
Mix de groenten vervolgens fijn en voeg er het vleesvocht en 5 eetlepels bonenkooknat bij.
Los het maïszetmeel op in wat water en bind er de saus mee.
Giet de bonen door een zeef en vermeng ze met het vlees.
Giet er de saus over en serveer onmiddellijk.

Bron: Astrid Veltman


Chili con carne - V

  • 2 gesnipperde uien
  • 3 - 5 fijngehakte teentjes knoflook
  • 3 eetl. olie
  • 400 g half-om-half gehakt
  • 2 theel. oregano
  • 1 gele en 1 rode paprika in reepjes
  • 2 - 3 eetl. jalapeñopeper (uit een potje)
  • 2 eetl. bloem
  • 1 theel. gemalen komijn (djinten)
  • 3 dl vleesbouillon (van tablet)
  • 2 blikken rode kidneybonen
  • peper
  • zout
  • 3 eetl. fijngehakte peterselie en/of koriander

Fruit de uien met de knoflook in de olie in een braadpan enkele minuten, zonder dat ze kleuren.
Voeg het gehakt toe en bak het op een hoog vuur snel rul.
Voeg de oregano, de paprika's en de peper toe en fruit alles nog enkele minuten.
Bestrooi met peterselie en/of koriander.

Bron: Astrid Veltman


Chili con carne - VI

  • 1 kg rundvlees (sudderlappen)
  • 2 eetl. rode chilipoeder of in een keukenmachine of in een vijzel fijngemalen gedroogde rode Spaanse pepers
  • 1 kop runderbouillon
  • 1 kop tomaten
  • 1 grote fijngesneden ui
  • 6 korianderzaden
  • ¼ theel. knoflookpoeder of verse knoflook naar smaak
  • 1 theel. zout
  • 1 theel. oregano
  • 1 theel. komijn
  • olie

Braad het rundvlees gaar en snijd het in stukken van 1 cm.
Fruit de ui tot hij zacht is.
Voeg alle andere ingrediënten toe en laat het geheel met het deksel op de pan 30 minuten sudderen.
Verwijder voor u het gerecht opdient alle vet.

Tip
De beste 'chili con carne' maakt u met reeds gebraden vlees. U kunt ieder restje gebruiken en krijgt voortreffelijke resultaten. Snijd alle vet van het vlees.

Bron: Astrid Veltman


Chili con carne - VII

  • 75 g ontbijtspek
  • 500 g rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 1 blik tomaatblokjes (± 40 cl)
  • 1 dl crème fraîche
  • 500 g bruine bonen (uit blik)
  • ½ theel. chilipoeder
  • 100 g extra belegen kaas aan een stuk
  • 50 g tortillachips naturel

Snijd het ontbijtspek in reepjes en bak die in een droge koekenpan knapperig.
Voeg het gehakt aan het ontbijtspek toe en bak het in ± 7 minuten rul.
Pel de knoflook.
Was de paprika en halveer hem.
Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukken.
Was de courgette en snijd hem in blokjes.
Bak de paprika en de courgette met het gehakt en pers de knoflook erboven uit.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Roer de tomaatblokjes en de crème fraîche door het gehaktmengsel en laat de gehaktsaus afgedekt ± 10 minuten stoven.
Schep de bonen met het chilipoeder door de gehaktsaus en warm het gerecht goed door.
Rasp de kaas grof.
Schep de chili con carne in een ovenschaal en strooi er de tortillachips en de kaas over.
Laat de chili con carne midden in de oven in ± 10 minuten gratineren.
Lekker met zure room.

Bron: Astrid Veltman


Chili con carne - VIII

Mexico

  • 2 eetl. reuzel of olie
  • 2 kleingesneden uien
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 750 g mager rundergehakt
  • 1 blik ontvelde tomaten (± 225 g)
  • 4 eetl. tomatenpuree
  • 1 laurierblad
  • 1 theel. gedroogde oregano
  • 1 theel. gemalen komijn
  • 1 eetl. chilipoeder
  • 1 mespuntje cayennepeper of enkele druppels tabasco
  • ½ l runderbouillon
  • zout
  • 500 g gekookte en uitgelekte bruine bonen

Verhit de reuzel of olie in een grote pan en fruit hierin de kleingesneden uien en de knoflook 3 minuten.
Voeg het gehakt toe en braad dit onder voortdurend omscheppen tot het rul en lichtbruin is.
Voeg de tomaten met het sap, de tomatenpuree, het laurierblad, de oregano, de komijn, het chilipoeder, de cayennepeper, de bouillon en wat zout toe.
Roer alles goed door elkaar en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur laag, leg de deksel op de pan en laat het 45 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg de bruine bonen toe en roer die door de gehaktsaus.
Laat de chili con carne door en door warm worden en serveer het gerecht onmiddellijk.
Geef er tortilla's en een groene salade bij.

Bron: Astrid Veltman


Chili con carne - IX

Chili con carne

  • 2 eetl. boter of vloeibaar bakproduct
  • 300 g rundergehakt
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 1 prei, in ringen
  • 1 rode paprika, zonder zaadjes, in blokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 zakje mix voor Knorr Natuurlijk Lekker Chili con carne
  • 1 blik kidneybonen, uitgelekt

Verhit de boter en bak hierin het gehakt rul.
Roerbak de groenten 2 - 3 minuten mee.
Voeg 30 cl water, de tomatenpuree en de inhoud van het zakje kruiden toe.
Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het 23 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg de kidneybonen toe en warm het geheel goed door zonder te koken.
Serveer de chili con carne met rijst.

Tip
Vervang de helft van het gehakt door 150 gram klein gesneden chorizoworst en bak deze mee met het gehakt.
Voeg eens een uitgelekt blikje maïs toe tegelijk met de groenten.

Bron: Spar

Terug