Vlierbloesemchampagne met citroen

  • 4 liter-maatbekers vol vlierbloesemschermen
  • 4,5 l koud water
  • 1 citroen
  • 650 g suiker
  • 2 eetl. witte wijnazijn

Los de suiker op in wat warm water, laat afkoelen.
Pers de citroen uit, snijd de schil in 4 stukken, leg deze met de bloesem in een grote fles of pan.
Voeg azijn en water toe en laat dit 4 dagen afgesloten staan.
Zeef de vloeistof en giet hem over in brandschone flessen met schroefdop.
Voor de natuurlijke fermentatie: zet de flessen 6 - 10 dagen weg, maar op een veilige plek (vanwege de theoretische mogelijkheid dat een fles explodeert...)
Test al na 6 dagen of de boel niet te sterk bruist.
Kort-door-de-bocht-versie: leg een vlierbloesemscherm in een coupe, giet er champagne (brut) op, andere mousserende wijn of non-alcoholische cider en drink met kleine teugjes.
Fruitversie: leg onderin het glas ook een rijpe framboos of 2 - 3 kleine (bos)aardbeien.
Heerlijk als voorafje bij een coupe fris gehouden compote van champagnerabarber (de beste die er is).

Uit een boek van Ria Loohuizen

Terug