Porterrollade

  • 1½ kg vlees/rollade van eland of rund
  • 1 flesje porter bier
  • 1 dl onverdunde zwarte bessensap/cassislimonade *)
  • 1 dl sojasaus (ketjap)
  • 6 geplette jeneverbessen (ik gebruik er zelf een stuk of 20)
  • 6 zwarte peperkorrels
  • 2 vleesbouillonblokjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 tl gedroogde tijm
    • saus:
  • ca 8 dl jus
  • 1 dl bloem (misschien iets minder)
  • 2 dl room

*) Vind ik zelf een beetje veel, dus gebruik ik minder, je kunt ook vruchtengelei gebruiken, eventueel jam (bramenjam zou misschien kunnen).

Breng het bier, cassislimonade en sojasaus aan de kook.
Braad het vlees aan en leg giet het biermengsel erbij, doe de kruiden, bouillon en uien erbij, laat dit sudderen met de deksel op de pan.
Draai de rollade na een half uur om, totale kooktijd: 1½ - 2 uur.

Leg het vlees op een snijplank en laat dit rusten terwijl je de saus klaarmaakt.
Zeef de jus in een pan, voeg bouillon toe als er niet 8 dl over is van de jus.
Meng het meel met de room en roer dit door de jus, laat dit nog 5 minuten koken.

Anne Martine

Terug