Jan-in-de-zak

  • 300 g bloem
  • 200 g boekweitmeel
  • 50 g gist
  • 2 eieren
  • 50 g suiker
  • ½ l melk (je mag ook iets minder melk gebruiken)
  • snufje zout
  • 75 g krenten
  • 75 g sukade
  • 75 g rozijnen
  • stroopsaus

De gist met wat lauwe melk aanmengen, een kuiltje in de bloem maken, de gist hierin schenken, het losgeklopte ei, de melk, suiker en zout toevoegen.
Alles goed dooreen mengen en beslaan tot een luchtig deeg.
De gewassen rozijnen e.d. toevoegen.
Het beslag in een witte katoenen zak overdoen (die van te voren met warm water is uitgespoeld en met bloem bestrooid) en dichtbinden, maar zo dat er voldoende ruimte blijft om te rijzen.
Men legt de zak in een pan met lauw water (onderop een schoteltje om aanbranden te voorkomen).
Breng dit langzaam aan de kook en laat jan in de zak 2½ uur koken.
De zak verwijderen en de koek met een draad in plakken snijden, presenteren met stroopsaus of met gesmolten boter en basterdsuiker.

Afkomstig van: Willem van Pelt
Gepubliceerd door: Björn Hermans

Terug