Asperges met schuimige sinaasappelsaus

  • 1 kg witte of groene asperges
  • zout
  • 1 volle eetl. suiker
  • 1 sinaasappel
  • 2 eidooiers
  • 10 cl (kook)room
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 eetl. verse basilicum, in reepjes

Schil de witte asperges rondom met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden.
Leg de asperges naast elkaar en snijd de houtachtige uiteinden op gelijke lengte af.
Breng in een aspergepan of in een wijde (hapjes)pan een halve liter water met zout en suiker aan de kook.
Zet of leg de asperges erin en kook ze 10 minuten.
Schenk de helft van het kookvocht voorzichtig in een wijde pan en laat de asperges tot gebruik afgedekt in de rest van het kookvocht staan.
Laat het kookvocht in de andere pan op hoog vuur in 10 minuten in koken tot er nog een kwart van het vocht over is.
Schenk het vocht in een kom.
Roer dan de eidooiers erdoor en hang de kom in een grotere pan met kokend water.
Klop het mengsel met de handmixer tot het crèmekleurig wordt en bindt tot een dikke schuimige saus.
Voeg al kloppend lepel voor lepel het sinaasappelsap toe en meng tot slot de room erdoor.
Breng de saus op smaak met zout, peper en een snufje suiker.
Verdeel de asperges over vier warme borden en schep er wat saus over.
Garneer met basilicum en eventueel wat geraspte sinaasappelschil.
Geef de rest van de saus er in een sauskom bij.

Serveren
Met boerenachterham, rauwe parmaham en gekookte krieltjes.

Suiker werkt in dit gerecht als smaakversterker.
Door een beetje suiker toe te voegen aan het kookvocht wordt de smaak van de asperges geaccentueerd.

Bron: Receptenbank

Terug