Aardappelblokjes met gegratineerd witloof, ham en kaas

aardappelblokjes (2K)

  • 5 grote vastkokende aardappelen
  • 8 stronkjes witloof
  • 300 g gekookte ham (plak van ½ cm dik)
  • 5 dl halfvolle melk
  • 150 g geraspte Emmental
  • 25 g boter
  • 1 eetl. bloem
  • 2 eetl. olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de ongeschilde aardappelen in dobbelsteentjes van 1½ cm.
Doe ze in een ovenschotel en besprenkel ze met de olijfolie.
Breng op smaak met peper en zout en bak gedurende 20 minuten.
Smelt ondertussen de boter in een sauspannetje en doe er onder voortdurend roeren de bloem bij.
Voeg de melk toe en breng aan de kook.
Blijf roeren tot de saus is ingedikt.
Roer er de kaas onder en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
Kook de witloofstronken gedurende 20 minuten gaar in een bodempje water in een kookpot met deksel.
Laat uitlekken en leg ze bovenop de aardappelen in de ovenschotel.
Snijd de ham in blokjes van een ½ cm.
Verdeel de hamblokjes over de schotel.
Werk af met de kaassaus.
Gratineer de witloofschotel een paar minuten onder de gril tot er een krokant korstje ontstaat.
Dien meteen op.

Tip
Vervang de ham eens door gehakt.
Bak het gehakt in wat boter en verdeel het over de aardappelen.
Werk af zoals hierboven beschreven staat.

Bron: Conimex

Terug