Ossobuco classico

  • 4 kalfsschenkels (liefst met mergpijp)
  • 2 uien
  • 1 teentje look
  • 3 wortelen
  • 1 venkel
  • 1 witte selder
  • 4 tomaten
  • 1 l kalfsbouillon
  • olijfolie
  • bloem
  • peterselie
  • laurier
  • tijm
  • mespunt oregano
  • peper
  • zout
  • 2 citroenen
  • Parmesan schilfers

De groenten reinigen en wassen, snij deze vervolgens in gelijkmatige dobbelsteentjes.
Verwijder de schil snij ze in 4 en verwijder de pitten.
Neem de kalfschenkels en kruid deze met peper en zout.
Strooi de bloem op een bord en haar de schenkel er langs beide kanten er doorheen.
Verhit de olijfolie in een stoofpot en kleur de schenkels aan langs beide zijden (hoog vuur).
Neem weg van het vuur en voeg er de in dobbelstenen gesneden groenten bij.
Bbevochtig dit alles met de kalfsbouillon, voeg ook nog de look en de kruiden toe.
Breng alles aan de kook en roer af en toe zachtjes met een houten lepel (om aanbranding te voorkomen).
Plaats het deksel op het stoofpotje en laat gedurende 1½ uur op een gematigd vuur alles zachtjes sudderen.
Rasp ondertussen de schil van 2 citroenen en meng deze met de fijngehakte peterselie.
Na gaartijd, neem de stukken uit het stoofpotje en hou deze warm.
Wanneer het kookvocht onvoldoende verdampt is laat deze dan nog een 10-tal minuutjes verder inkoken.
Eventueel afsmaken met peper en zout.
Schik de schenkel op een bord overgiet ze de groenten en kookvocht.
Strooi er een beetje van het citroenraspsel op en werk af met Parmezanschilfers en serveer met beetgaar gekookte pasta.

Tip
Je kan dit gerecht ook bereiden met lamsschenkels, ook heel lekker probeer het maar eens.
Lamsschenkel kan je bij iedere goede slager verkrijgen.

Bron: Sam Khaldi

Terug