Daube de Boeuf

  • 300 g stooflappen (liefst dikke rib of grof gesneden poulet)
  • 50 g ontbijtspek (in reepjes gesneden)
  • 75 g rauwe ham
  • 1 grote ui (± 100 g, in halve ringen gesneden)
  • 100 g wortel (in plakjes gesneden)
  • 1½ eetl. olie
  • 1 dl runderbouillon (of fond)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
  • ½ theel. tijm
  • 1 laurierblaadje (fijngewreven)
  • 1 theel. peperkorrels (gekneusd)
  • snufje zout
  • bloem
  • dik papje van water en bloem
    • marinade
  • 2 dl Beaujolais primeur
  • 30 cl Cognac
  • 1 grote ui (in plakken)
  • 1 wortel (in plakken gesneden)
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 theel. peperkorrels (gekneusd)
  • peterseliestelen

Snijd het vlees in grove dobbelstenen van 3 x 3 centimeter.
Vermeng de ingrediënten voor de marinade en giet dit over de blokjes vlees.
Laat dit circa 4 uur afgedekt in de koelkast marineren.
Haal de blokjes vlees uit de marinade, dep ze droog met keukenpapier en bestuif ze met bloem vermengd met wat zout.
Fruit de ui, wortel en het ontbijtspek in de olie.
Bekleed een braad-/stoof- of smoorpan (de römertopf kan ook) met de plakjes rauwe ham en vul de pan laagsgewijs met blokjes vlees en de gefruite ui, wortel en spek.
Breng de marinade met de bouillon en de knoflook aan de kook en laat dit circa 10 minuten zachtjes wat inkoken.
Schenk vervolgens de vloeistof door een zeef over het vlees.
Denk er aan dat het vlees wel onder moet staan.
Voeg peterselie, tijm, laurier en de gekneusde peperkorrels toe.
Besmeer de rand van de pan en of deksel met de pasta van water en bloem en druk deze goed dicht.
Zet de pan gedurende 3 uur in een voorverwarmde oven van 160 °C.
Serveer dit gerecht uit de oven, in de pan op tafel.
Lekker met gekookte aardappelen of puree.

Bron: Vlees.nl

Terug