Zoer vleis

Zuurvlees

  • 2 uien
  • 500 g runderlappen
  • 4 deciliter azijn (rode wijnazijn)
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 50 g boter
  • 2 eetl. stroop
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 2 eetl. mosterd (grove)
  • peper
  • zout

Pel de uien en snijd ze in ringen.
Leg het vlees met 1 dl water, 4 dl azijn, de uiringen, de laurierblaadjes en de kruidnagels in een kom en laat dit een dag marineren in de koelkast.
Verhit de boter in een braadpan en wacht tot het schuim is weggetrokken.
Bak het vlees en de ui op matig vuur rondom bruin en bestrooi met peper en zout.
Verwarm de marinade met 2 dl warm water.
Schenk zoveel het marinade in de pan dat het vlees net onderstaat en breng het vocht tegen de kook aan.
Leg het deksel op de pan en stoof het vlees op het allerlaagste vuur (eventueel op een vlamverdeler) zachtjes gaar (ca. 2 uur).
Voeg de stroop en de in kleine stukjes gesneden ontbijtkoek toe en laat dit ca. 10 minuten meekoken, tot de saus wat gebonden is.
Roer de mosterd, peper en zout naar smaak erdoor.

Zoer vleis Prins Freddy

Zuurvlees

  • 350 g magere runderlappen
  • 2 eetl. olie
  • 1 grote ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theel. zout
  • 1 theel. peper
  • 1 theel. laos
  • ½ kopje ketjap manis
  • 1 bouillonblokje
  • citroensap
  • 50 dl water
  • 2 theel. maizena

Snijd de runderlappen in blokjes.
Fruit het vlees in de hete olie in een pan met een dikke bodem.
Snipper de ui en voeg deze, samen met de knoflook, zout, peper en laos, toe aan het vlees.
Voeg de ketjap, het blokje runderbouillon en het citroensap toe en zoveel water tot het vlees net onder staat.
Breng alles aan de kook, zet het vuur vervolgens laag (eventueel met een vlamverdeler) en doe de deksel op de pan.
Laat het vlees ongeveer 2 uur stoven, net zolang totdat het vlees zacht en sappig is.
Na de suddertijd het vocht, met wat met water aangelengde maizena (ongeveer 2 theelepels), binden.
Lekker met Vlaamse frieten.

Bron: Vlees.nl

Terug