Chinese fondue - I

voor 6 personen

  • 350 g kipfilet
  • 350 g rosbief
  • 350 g scholfilet
  • 6 grote rauwe garnalen
  • ½ blok tahoe
  • 6 gedroogde grote Chinese champignons
    (zijn misschien ook gesneden verkrijgbaar bij de toko)
  • 1 winterwortel 1 kleine Chinese kool
  • 2 bosjes lente uitjes
  • 250 g spinazie
  • 250 g mihoen
  • bouillonpoeder met bouquet:
    • neem hiervoor b.v.
    • een zakje verse boerensoepgroente
    • een teentje verse knoflook
    • 1 verse Spaanse peper
    • gemberwortel (4 cm)
    • laurier
    • 6 takjes koriander
  • voor op tafel
    • 1½ dl pruimensaus
    • 1½ dl hoisinsaus
    • 1½ dl oestersaus
    • 1½ dl sojasaus (zowel zoet als zout)
    • 6 eierdooiers

Leg het vlees en de vis ca. 30 minuten in de vriezer zodat het gemakkelijker dun is te snijden; snijd ze daarna in plakjes van ½ cm dik en 3 cm. lang (ongeveer natuurlijk!)
Pel de garnalen, snijd ze van kop tot staart doormidden en verwijder het darmkanaal.
Snijd de tahoe in blokjes.
Week de champignons in heet water tot ze zacht zijn; verwijder de steeltjes en snijd de hoedjes in reepjes.
Maak de groenten schoon; snijd de wortel in luciferdunne reepjes (julienne), de kool in repen van ca. 1 cm. en de lente uitjes instukjes van ca. 2 cm.
Was de spinazie en slinger hem droog.
Neemt u gerust nog een slokje hoor.
Week de mihoen in kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking; spoel hem af met koud water en laat hem goed uitlekken.
Rangschik alle ingrediënten decoratief op schalen en zet ze tot gebruik afgeschermd in de koelkast.
Breng 2 liter water met de bouillonpoeder en de rest van de ingrediënten voor de bouillon aan de kook, laat hem ongeveer 15 minuten trekken en zeef hem dan.
U kunt er ook voor kiezen de ingrediënten erin te laten zitten, maar dat geeft wel een rommeltje aan tafel! (slierten e.d.)
Schenk de sausjes in kommetjes en doe de eierdooiers in 6 aparte kommetjes.

Serveer de kokendhete bouillon in de Mongoolse vuurpot of fonduepan.
Schep wat van de ingrediënten in een netje en laat ze in de pruttelende bouillon gaar worden.
Wentel ze daarna door de eierdooier en voeg een of meer van de sausjes toe.
Na het eten wordt de bouillon gedronken.

Chinese fondue is een tamelijk uitgebreide fondue om voor te bereiden.
Het nu volgende recept is de meest uitgebreide met zowel vis als vlees en groente.
We hebben deze zelf thuis gegeten en ik kan u verzekeren het was erg lekker!
U kunt het beste fonduen in een Mongoolse vuurpot.
Dit is een koperen of aluminium pan met een schoorsteen in het midden die origineel gestookt word met houtskool.
Is deze pan niet te koop bij u in de buurt dan kan het ook in een ruime fonduepan.
Gezien de brandgevaarlijkheid en de rookontwikkeling adviseren wij een brander gevuld met brandpasta.
Indien u hier niet aan kan komen is spiritus uiteraard ook een goede manier, maar liever niet.
O ja schaft u zichzelf ook nog 6 netjes aan, dit is een lange gevlochten steel met een netje aan het eind.
Verkrijgbaar in elke goed gesorteerde Chinese toko.

Bron: De Groene Lantaarn


Chinese fondue - II

Chinese fondue

  • 100 g ossenhaas,
    in dunne plakjes van ca. ½ cm gesneden
  • 50 g rundergehakt
  • 100 g varkenshaas,
    in dunne plakjes van ca. ½ cm gesneden
  • ½ pakje wontonvelletjes,
    22 vellen, diepvries, bij Toko
 
  • snufje zout
  • ½ lente-uitje
  • 3 theel. 5 kruidenpoeder, Chinees, verkrijgbaar bij Toko
  • 1¼ l bouillon, tablet of zelfgemaakt
  • ½ dl sojasaus, Chinese, donkere
  • 3 theel. sesamolie
  • 5 cl hoisinsaus

Plakjes ossenhaas gemarineerd in sojasaus met Chinees 5 kruidenpoeder
Meng 2 eetl. sojasaus met het Chinees 5 kruidenpoeder.
Leg de plakjes ossenhaas in de marinade en laat het vlees minimaal 30 minuten marineren.
Dep de plakjes droog en dompel ze aan tafel in de hete bouillon en laat ze snel gaar worden.
Lekker met aan tafel in de bouillon gegaarde champignons of shii-takes, slaharten (van kropsla) en kerstomaatjes.

Plakjes varkenshaas gemarineerd in Hoisinsaus
Meng de plakjes varkenshaas met de Hoisinsaus.
Laat de plakjes minimaal 30 minuten trekken.
Dep de plakjes droog en dompel ze aan tafel in de hete bouillon en laat ze snel gaar worden.
Lekker met aan tafel in de bouillon gegaarde waterkastanjes (blik); stukjes lente-ui en reepjes Chinese kool. Dippen in Hoisinsaus.

Wonton gevuld met gehakt
Hak de lente-ui zeer fijn.
Meng het gehakt met de fijngesneden ui, een mespuntje zout en de sesamolie.
Leg 1 theel. van het gehaktmengsel in het midden van een wontonvel.
Bevochtig de randen met wat water.
Vouw de punten naar elkaar en druk ze stevig aan.
Dompel de wontons aan tafel in de hete bouillon en laat ze in ca. 3 minuten garen.

Lekker met aan tafel in de bouillon gegaarde minimaïs; plakjes courgette en wilde spinazie. Dippen in kant-en-klaar verkrijgbare oestersaus.

Tip
Als je geen speciale pan hebt, kun je ook een gewone pan gebruiken en deze op een rechaud warm houden. Bij de Chinese fonduepan horen speciale vangnetjes om het voedsel uit de bouillon te scheppen.

Wist je dat . . .
Chinese bouillonfondue is puur, lekker en caloriearm! In een speciale Chinese fondue pan (Mongoolse vuurpot), verwarmd door houtskool, worden in de hete, zachtjes pruttelende bouillon groenten, gehaktballetjes en (door de slager) heel dun gesneden plakjes vlees gegaard. Boven de “schoorsteen” kunnen deze plakjes eventueel eerst licht geroosterd worden voor een extra lekker smaakje. Aan het einde van de maaltijd is de bouillon zo lekker geworden dat het heerlijk is om die als afsluiter op te serveren.

Bron: Vlees.nl

Terug