Lasagne alla bolognese - I

lasagne_bolognese (2K)
voor ? personen
  • lasagnevellen
  • mozarella
  • Parmezaanse kaas
    • voor de besciamella
  • een klont boter
  • bloem
  • melk
  • nootmuskaat
    • voor de ragout
  • twee uien
  • knoflook
  • twee stengels selderij
  • een dikke wortel
  • olijfolie
  • een pond half om half gehakt
  • twee blikken gepelde tomaten
  • gedroogde oregano

Pel de ui, was de wortel en selderij.
Snijd alle drie in piepkleine stukjes.
Fruit die op zacht vuur in olijfolie in een zware pan met een dikke bodem.
Zo’n mooie van Creuset bijvoorbeeld.
Als ze enigszins beginnen bruin te kleuren draai je het vuur hoog, vis je alle stukjes groente uit de pan, voeg je nog een scheut olie toe en bak je de helft van het gehakt al roerend bruin.
Haal uit de pan en bak ook de andere helft bruin.
Niet al het vlees in één keer in de pan want dan wordt de pan te vol en dus de temperatuur te laag, waardoor het vlees niet bakt maar smoort.
Dan krijg je grijs gehakt in plaats van bruin, en dat is aanzienlijk minder lekker.

Zo. Al het vlees en de groenten zijn bruin.
Vuur kan weer zacht, alles mag nu terug in de pan, voeg de tomaten toe en wat gedroogde oregano.
Met een lepel de gepelde tomaten in stukjes hakken / duwen, goed roeren en op een klein pitje zonder deksel een tijd laten pruttelen.
Af en toe kijken en roeren, het is de bedoeling dat de saus indikt doordat het vocht verdampt.
Het moet een mooie dikke rode vleessaus worden.

Ondertussen de oven voorverwarmen op 180 °C.
De melk alvast verwarmen in een pannetje of in de magnetron, en in een ander pannetje de boter smelten.
Als hij klaar is met bruisen, maar voordat hij bruin gaat kleuren, twee eetlepels bloem toevoegen en met de garde goed roeren.
Voeg nu voorzichtig een scheutje warme melk toe, heel hard roeren om er een glad papje van te maken, meer melk toevoegen, goed roeren en even zachtjes laten koken en weer melk toevoegen, net zolang tot je een papje hebt dat zo dik is als dunne yoghurt.
Vers geraspte nootmuskaat erdoor en klaar is je bechamelsaus.

Als de sauzen klaar zijn neem je een ovenschaal, of meerdere kleine ovenschaaltjes, vet die in met wat olie, en ga je de lasagne opbouwen: begin met een klein beetje rode saus op de bodem.
Leg daarop een lasagneblad, weer een laag saus, en weer een laag lasagne.
Dan een laag bechamel, een laag pasta, een laag rode saus, wat plakken mozzarella, een laag pasta, een laag bechamel, etc, totdat alles op is.
Sluit af met een laag rode saus en rasp daarover wat Parmezaanse kaas.
Schuif de oven in en laat daar een half uurtje in staan.
Pas op als je de lasagne eruit haalt: heet!
Goed blazen voordat je de lasagne in kleine hapjes aan je kleine schatje voert.

Opmerking
Als je meerdere kleine lasagnetjes hebt gemaakt kun je die prima invriezen.
Wel eerst goed af laten koelen, folietje erover en in de vriezer.
Voor de lasagne zelf ben ik naar de AH gefietst, daar hebben ze best goede verse lasagnebladen in het koelvak liggen. Lekker, en makkelijk op maat te snijden voor kleine babylasagnetjes. Met gedroogde lasagne lukt dat niet: die breken in stukjes als je ze probeert bij te snijden.

Bron: Koken voor mijn dochter


Lasagne alla bolognese - II

Lasagne alla bolognese

  • 1 pak lasagnebladen *)
  • 1 fles tomatenpulp of twee blikken gepelde tomaten
    • 1 portie bechamelsaus
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • melk (hoeveelheid varieert, ca. 3 a 5 dl)
  • 1 ui, heel klein gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 100 g geraspte kaas (pecorino, parmezaan)
  • 2 ons biologisch rundergehakt
    of 1 pak Quorn fijn gehakt
  • olijfolie
  • balsamico azijn
  • zout & peper

*) ik gebruikte altijd de lasagne van DeCecco, maar heb pas geleden de lasagnebladen van het merk Perfekt ontdekt, dat onder andere bij supermarkt Hoogvliet wordt verkocht, en die zijn heerlijk! Niet van die dikke pasta, maar lekker dun en wordt prima gaar zonder voorkoken.

Verwarm de oven voor op 220 °C.
Bak de ui in wat olijfolie op een laag vuur glazig.
Voeg vervolgens de gehakt of quorn toe en knijp er de knoflooktenen boven uit.
Bak alles een paar minuten tot het gehakt net gaar is.
Voeg er zout & peper aan toe.
Voeg de tomatensaus/pulp aan het gehakt toe en meng goed.
Voeg er naar smaak wat druppels balsamico azijn aan toe en naar jouw smaak zout & peper.
Laat 15 minuten op laag vuur inkoken.
Maak intussen de bechamelsaus.
Verhit de boter in de pan tot de boter begint te verkleuren, haal de pan van het vuur en voeg de bloem al roerende toe.
Schenk er wat melk bij en roer weer, zet de pan terug op een laag vuur en blijf roeren, tot de substantie weer wat dikker wordt.
Voeg dan weer melk toe en roer.
Laat alles heel zachtjes koken tot je een lekkere lobbige saus hebt. Breng het op smaak met zout & peper.
Hoewel dit weinig tijd kost, kun je ook een kant en klaar oplossing kiezen: een zakje bechamelsaus van GrandItalia.
Ik geef toe dat ik dat zelfs ook wel eens doe als ik weinig tijd heb en het doet niet af aan de smaak!
Kies een mooie ovenschaal uit en begin met een laag tomatensaus op de bodem.
Vervolgens leg je daar de lasagnevellen op en daarna een laagje bechamelsaus.
Daaroverheen rasp je de kaas en dan leg je er weer lasagnebladen op.
Vervolgens de tomatensaus, lasagnebladen, bechamelsaus, lasagnebladen en zo verder.
Je eindigt met een laagje tomatensaus met daarop een beetje bechamelsaus.
Rasp hieroverheen een lekkere laag kaas en giet er een héél klein beetje olijfolie overheen.
Meer druppelen dan gieten eigenlijk.
Zet de schaal in het midden van de oven, 15 à 20 minuten op 220 °C.
Dek vervolgens af met alufolie en zet de oven wat lager, op 190 °C.
Laat nog 15 à 20 minuten garen.
Laat de lasagne even rusten voor je gaat eten (circa 5 minuten) en serveer met een groene salade en knapperig brood.

Bron: Greendelicious, Natascha Boudewijn

Terug