Traditionele lasagne uit de oven

 

lasagne_oven (2K)
voor 8 personen
  • 4 eetl. extra vierge olijfolie
  • 1 ui fijngesneden
  • 200 g pancetta or pancetta (of gedroogde, gerookte bacon) in plakjes
  • 2 teentje knoflook fijngesneden
  • 350 g rundergehakt
  • 350 g varkensgehakt
  • 630 g Italiaanse tomaten fijngesneden
  • 6 eetl. tomatenpuree
  • 17½ cl rode wijn
  • zwarte peper
  • zout
  • ¼ nootmuskaat
  • 15 g basilicum vers
  • 1½ l Alpro soya drink zonder suiker, zonder zout
  • 175 g Alpro soya bak en braad
  • 17½ cl Alpro soya cuisine
  • 110 g bloem
  • ¼ nootmuskaat
  • zwarte peper
  • zout
  • 450 g groene lasagnevellen
  • 400 g mozzarella stukjes
  • 110 g Parmezaanse kaas geschaafd

Het maken van de Bolognaise saus:
Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olie en bak de ui zachtjes ca. 10 minuten.
Snij de pancetta klein.
Doe de pancetta met de knoflook bij de ui en laat nog 5 zachtjes bakken.
Schep het mengsel in een stoofpan.
Doe een volgende eetlepel olie in de koekenpan, zet het vuur zo hoog mogelijk en bak het rundergehakt.
Doe het gehakt in de stoofpan.
Herhaal dit met het varkensgehakt.
Zet de stoofpan op het vuur en roer alles goed door elkaar.
Voeg de tomaten, tomatenpuree, rode wijn, nootmuskaat en peper en zout naar smaak toe.
Breng alles al roerend tegen de kook aan.
Haal de blaadjes van de helft van de basilicum, snipper ze en doe ze in de stoofpan.
Als alles pruttelt, zet de pan dan midden in de oven en laat de inhoud zonder deksel ca. 4 uur sudderen.
Uiteindelijk blijft een dikke, ingekookte, geconcentreerde saus met nauwelijks zichtbaar vocht over.
Haal de saus uit de oven en verwijder de nootmuskaat.
Haal de rest van de blaadjes basilicum van de stelen, versnipper ze en voeg ze aan de saus toe.

Het maken van de witte saus:
Doe Alpro soya drink, Alpro soya bak en braad en bloem in een pan met dikke bodem.
Zet hem op laag vuur en roer met een garde totdat de saus bindt en tegen de kook aan komt.
Kook de saus dan nog ca. 10 minuten op een zo laag mogelijk vuur.
Zeef de saus in een kom, roer er de Alpro soya cuisine door en breng op smaak met peper en zout.

Schep een kwart van de vleessaus op de bodem van de vuurvaste schotel.
Verdeel daarover een vijfde van de roomsaus, gevolgd door een kwart van de mozzarella.
Leg daarop ca. 6 vellen lasagne naast elkaar.
Herhaal dat alles nog driemaal, eindig met een laatste laag roomsaus en bestrooi met de Parmezaanse kaas.
Zet de lasagne 45 - 50 minuten in de oven of totdat de bovenkant borrelt en lichtbruin is.
Eventueel afdekken met aluminiumfolie als bovenkant te bruin wordt.

Bron: Alpro soya

Terug