Taglierini met wintertruffels

voor 2 personen

  • 50 g zwarte winterrruffel
  • 1 teen knoflook
  • 6 eetl. zeer goede olijfolie
  • ½ ansjovisfilet
  • 20 g vers geraspte Parmigiano Reggiano
  • 200 g taglierini of dunne fettucine

Ik draaide de truffels tot kruim in het kleine messenbakje dat bij mijn staafmixer hoort.
Toen liet ik een geplette teen knoflook 10 seconden warmen in zeer goede olijfolie, en verwijderde hem.
Daarna mocht een half ansjovisfiletje uit elkaar vallen in diezelfde olie op dat lage vuur.
En toen ging de truffel en wat Parmigiano daarbij, en het vuur uit.

Taglierini kookte ik, dunne, verfijnde lintpasta die niet meer nodig had dan vier minuten kooktijd.
Ik goot hem af maar bewaarde een kop kookwater.
Daarna werkte ik de truffel door de pasta in de koekenpan, en gebruikte gul kookwater om de soepelheid te bewaren.
Dat was alles.
Ja, dat kostte me 63 euro.
Maar zo veel truffel (ik had 50 gram), zo veel geur, aroma, beneveling en weldaad krijg je nooit in een restaurant.
Truffeltijd, dames en heren, eindelijk weer truffeltijd!

Bron: Onno Kleyn

Terug