Spaghetti met groenten-paddosaus

voor 2 - 3 personen

Spaghetti, soort naar smaak, een kleine ons per persoon
mijn voorkeur heeft de eenvoudige Italiaanse van Presto.

  • 1 kleine ui of enkele bosuitjes
  • 1 paprika, rood
  • 1 zakje Honig's spaghetti en macaronimix
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 vleestomaten
  • takjes peterselie
  • 1 courgette
  • doosje champignons of losse grote champignons
  • 1 ons ham in plakjes
  • geraspte belegen kaas of parmesaanse kaas

In een grote schaal worden de gewassen groenten klaargezet:
Champignons afborstelen (niet afwassen) en in vieren snijden.
De gehele inhoud van de doos. paprika wassen, ontvellen en zaadgewelf eruit, in reepjes snijden.
Peterselie afspoelen, ca 3 takjes fijnsnipperen.
Tomaten wassen, ontvellen en in partjes snijden, niet te klein.
Neem van een niet al te grote geschilde courgette iets meer dan de helft, halve plakjes snijden, niet te dun.
Uitje schillen en in ringen in ruime braadpan, waarin nog een restje jus of anders een klein stukje boter of olie fruiten tot de ringen glazig zijn.
Tomatenpuree toevoegen.
De Honig spaghettimix in kom met de vereiste hoeveelheid water aanmaken, (zie pak, maar eerder minder dan meer water, er komt later nog vocht vrij uit de groenten, vooral ook als er tomaten uit blik worden gebruikt.
Niet het poeder los in de pan doen en dan pas water erbij, dat verbrandt en wordt een bittere massa).
Voeg de mix met water in kleine scheutjes toe in de pan op middelmatig vuur.
Voeg de groentenmix in gedeelten toe en laat het warm worden.
Niet te stevig roeren, anders wordt het pap, de structuur van de groenten moet zo mogelijk bewaard blijven en de champignons herkenbaar.
Geen zout toevoegen, dat zit al in de mix, anders wordt het te zout en gaat de smaak van de groenten verloren.
Laat het geheel op zacht vuur gaar worden, en roer af en toe om.

Niet te lang koken. Proeven!

Op het eind van de kooktijd de in stukjes gesneden ham toevoegen.
De courgette geeft de saus een mild, niet scherp aroma en in dit recept blijven de structuur en smaak van de groenten behouden. Gebruik bij voorkeur verse tomaten.
De puree is om de tomatensmaak iets op te tillen.
In de saus zijn eventueel nog losse tomatenschilletjes te vinden, zelf vind ik dat geen probleem, evt. kunnen de tomaten vooraf ontveld worden.
Geen kruiden toevoegen, die zitten al in de mix.

Kook de spaghetti in ruime pan volgens de aanwijzingen op het pak met een snufje zout in het water.
Strooi op het bord wat geraspte of parmesaanse kaas over de spaghetti met saus.

Gerlof Langerijs

Terug