Hongaarse goulash

  • 750 g magere runderlapjes
  • 2 uien
  • 150 g magere ontbijtspekblokjes
  • 50 g boter
  • 2 teen knoflook
  • 1 eetl. milde paprikapoeder
  • 1 eetl. pikante paprikapoeder
  • 1 theel. karwijzaad
  • 1 theel. marjolijn
  • 1 vleesbouillontablet
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 500 g aardappelen
  • 2 dl gezeefde tomaten
  • peper
  • zout

Pel en snipper de uien.
Snijd de runderlapjes in blokjes.
Bak in een braadpan de spekblokjes zachtjes uit.
Voeg de boter toe en verhit deze.
Fruit de ui ca. 3 minuten.
Pel de knoflook en pers deze er boven uit.
Roer de milde en de pikante paprikapoeder erdoor en bak deze heel even mee.
Voeg de blokjes vlees, karwijzaad, marjolijn, ½ liter water en het bouillontablet toe.
Aan de kook brengen en met het deksel schuin op de pan het vlees ca. 2 uur zachtjes stoven.
Maak intussen de paprika's schoon en snijd deze in stukjes.
Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes.
Voeg aan de goulash de aardappelblokjes, paprikastukjes en de gezeefde tomatenblokjes toe.
Stoof het geheel in nog ½ uur zachtjes gaar.
Breng op smaak met peper & zout.
Serveer met een gemengde salade en rijst.

Dranken: beaujolais, chianti of bier

Bron: NN


Hongaarse goulash - II

Hongaarse goulash

  • 4 eetl. olijfolie
  • 1 kg gestoofd rundvlees mager,
    in stukjes van 2½ cm gesneden
  • 1 theel. zout of naar smaak
  • 1 theel. peper of naar smaak
  • 2 grote uien,
    gesneden in dikke plakken, gescheiden in ringen
  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 eetl. zoete paprikapoeder
  • 1 theel. hete paprikapoeder
  • 1 eetl. karwijzaad, gemalen
  • 1 theel. gedroogde oregano
  • 3 laurierbladeren
  • 1 theel. bruine suiker
  • 12 cl tomatensaus
  • 2 eetl. balsamicoazijn
  • 1 l runderbouillon
  • 2 eetl. gehakte peterselie, voor garnering
  •  
    • optioneel
  • wortelen
  • aardappelen

Verwarm een grote diepe koekenpan op een hoog vuur en voeg de olijfolie er aan toe.
Wanneer de olie heet is doe dan het stoofvlees erbij.
Breng op smaak met zout & peper en schroei het rundvlees tot het bruin begint te worden.
Het rundvlees laat vlocht vrij dus blijf schroeien op hoge hitte zodat het vocht zal verdampen.
Als alternatief kan je ook alle vocht laten uitlekken.
Voeg de uien en knoflook toe aan de koekenpan en kook ongeveer 5 minuten totdat de uien zachter worden en glazig worden.
Draai het vuur terug tot gemiddeld.
Voeg het paprikapoeder, karwijzaad, oregano, laurierbladeren en bruine suiker toe.
Roer alles door elkaar en kook voor 30 seconden.
Voeg de tomatensaus, balsamicoazijn, runderbouillon, wortelen, aardappelen toe en roer door.
Breng aan de kook, dek af en kook op een laag vuur voor ongeveer 2 uur of tot de vork zacht is.
Roer af en toe.
Het zal indikken naarmate het rundvlees kookt, dus voel je vrij om meer water toe te voegen als dat nodig is.
Breng het eventueel op smaak met zout & peper.
Garneer met gehakte peterselie

Serveer het met noedels of halushky, (spätzle).

Opmerking
Oordeel zelf over de totale kooktijd.
Zelf breng ik het over naar mijn slowcooker en kook dan op “LAAG” gedurende 6 à 8 uur.

Bron: Maria Anna Demko
Gepubliceerd door: Wayne Boatwright, in de nieuwsgroep rec.food.cooking

Terug