Doperwtjes op zijn Frans

Doperwtjes op zijn Frans

  • 2 kg verse doperwten in de peul
  • 75 g boter
  • 16 kleine uitjes (rauwe zilveruitjes)
  • het hart van een kropje sla, gewassen en in tweeën gesneden
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 2 theel. suiker
  • handje gehakte platte peterselie
  • zout

Koken in water is zonde.
Nee, we smoren, we overreden de erwtjes zachtjes gaar te worden in pure boter.
Er is niks aan: smelt de boter, leg er de sla in en verdeel de andere ingrediënten erover, behalve de peterselie.
Zet op een heel laag pitje, sluit de pan en laat een half uur zijn gang gaan.
Af en toe omscheppen, dat is alles.
En er wat platte peterselie over strooien.

Mijn probleem is dat ik van verse doperwtjes hou, en dat ze zo moeilijk te krijgen zijn. Afgelopen zaterdag lukte het me, op de Zaandamse markt, waar de luxe groentestal ze had. Alle andere marktstallen niet, mijn eigen groentewinkel niet en de supermarkt al helemaal niet. Hollandse doperwtjes (de Spaanse zijn doorgaans grover, meer knikkers) zijn fantastisch. Maar die verkrijgbaarheid hè, daar schort het aan. Vandaar dat ik graag een persbericht zou versturen dat erwten de bron van de eeuwige jeugd zijn. Zou je eens zien hoe snel Albert Heijn ze in de schappen zou leggen. Gevolgd door de rest.

Voor wie het nog niet weet: elk jaar zet ik in juni in de Volkskeuken een recept voor doperwten. Frapper toujours! En niet zomaar een recept, maar hetzelfde, het lekkerste, het ultieme: à la française. Daarin stooft het hart van een kropje gewone sla mee, als kruid, dat een vaag bittertje meegeeft, een opwekkende toets tegen het zoet. Van mij mogen er ook een paar blokjes spek meestoven, hoewel het gerecht dan van naam verschiet en petits pois à la languedocienne moet heten. En vergeet niet wat kleine uitjes te pellen, wat makkelijker lukt als je ze een paar minuten in heet water zet.

Bron: Onno Kleyn


Doperwtjes op zijn Frans - II

  • 2 kg verse Hollandse doperwten in de peul
  • 75 g boter
  • 16 kleine uitjes, of 1 grote ui grof gesneden
  • het hart van een kropje sla, gewassen en in tweeën gesneden
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 2 theel. suiker
  • handje gehakte platte peterselie

Dop de erwtjes.
Dompel de uitjes een half minuutje in kokend water, daarna pellen ze veel gemakkelijker.
Smelt de boter, leg er de sla in en verdeel de andere ingrediënten erover, behalve de peterselie, plus zout.
Voeg geen water toe.
Zet op een heel laag pitje, sluit de pan en laat een half uur zijn gang gaan.
Drie kwartier is ook goed.
Af en toe omscheppen, dat is alles.
En er tot slot wat peterselie over strooien.

Bron: Onno Kleyn


Doperwtjes op zijn Frans - III

Doperwtjes op zijn Frans

  • 1 rode ui, in halve plakken
  • 50 g ontbijtspek, in ragfijne reepjes
  • 50 g roomboter
  • 1 klein slahartje
  • 2 kg verse doperwtjes in de peul (400 - 500 g gedopt)
  • 1 dikke theel. suiker
  • 1 takje tijm

Smoor de ui met het spek in de boter, afgedekt, op laag vuur 2 minuten.
Voeg de sla toe, sluit de pan en smoor nog 7 minuten.
Doe nu pas de erwtjes, de suiker, de tijm en wat zout erbij en laat in de gesloten pan nog 10 minuten garen.
Kijk.
Is er vocht onder in de pan?
Laat dat dan op iets hoger vuur en dekselloos even indampen.

Bron: Onno Kleyn


Doperwtjes op zijn Frans - IV

Doperwtjes op zijn Frans

  • 2 kg verse doperwten in de peul
  • 1 ui, in grove flinters
  • 75 g boter
  • het hart van een kropje sla, en in twee├źn gesneden
 
  • 100 g ontbijtspek, in reepjes
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 2 theel. suiker
  • 1 takje tijm

Dop de erwtjes.
Zweet de ui in de boter zachtjes 2 minuten.
Leg er de sla en het spek naast en smoor nog 5 minuten.
Voeg dan de andere ingredi├źnten toe.
Doe er geen water bij, maar wel een theelepeltje zout.
Zet op een heel laag pitje, sluit de pan en laat een half uurtje zijn gang gaan.
Af en toe omscheppen, dat is alles.

Bron: Onno Kleyn

Terug