Supersnel kerstmenu 2010

  • blauwe kaas
  • zoete witte wijn
  • 2 pakjes gerookte forel
  • 1 eetl. mierikswortel (potje)
  • ⅛ l crème fraîche
  • veldsla
  • 1 bos schorseneren
  • halve citroen
  • ⅛ l slagroom
  • 300 / 400 g ossenhaas in 1 plak
  • roomboter
  • scheutje drank
    (port, whisky, sherry, wat dan ook)

Doe het eens rustig.
Koop lekkere kaas en laat die een paar uur tevoren al op kamertemperatuur komen.
Blauwschimmel bijvoorbeeld, en daar schenk je een zoete witte wijn bij, Sauternes, Jurançon, Monbazillac, zoiets.
Misschien is er ergens wel een flesje Hongaarse Tokaj.
Toetje klaar.

Neem wat gerookte forel, een pakje is genoeg voor twee, en roer een lik mierikswortel uit een pot door een gulle schep crème fraîche.
Plukje veldsla erbij, weinig neerleggen op een groot bord.
Voorgerecht klaar.

Koop een bos schorseneren, trek wegwerphandschoenen aan en schil ze.
Spoel in een bak water met een kneep citroensap.
Snijd in stukjes en kook 5 minuten.
Giet af, doe met room in een open pannetje en laat met wat zout zachtjes inkoken in een kwartier.

Vraag ossenhaas van de slager, in een plak van 6 cm dik.
Snijd die zelf in twee of drie of vier biefstukjes van een ons of nog minder.
Mooie drolletjes zijn het dan.
Zout ze, bak in boter, blus de pan met een beet drank.
Hoofdgerecht klaar.

Bron: Onno Kleyn

Terug