Pindavulkaan

pindavulkaan (3K)
vegetarisch
  • 250 g gekookte, afgekoelde rijst
  • 250 g champignons
  • 100 g taugé
  • 1 kleine prei, in dunne ringen
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 takjes verse bladselderij
  • 1 cm verse gember, geraspt
  • 1 theel. korianderpoeder
  • 1 theel. citroengras (poeder)
  • 1 theel. laos
  • 1 eetl. sojasaus
  • 4 eetl. olijfolie
    • pindalava:
  • 200 g pindakaas
  • 1 eetl. bruine suiker
  • ½ citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theel. gemberpoeder (djahé)
  • 1 theel. gemalen koriander
  • (ketoembar)
  • 1 theel. citroengras
  • 2 eetl. ketjap
  • 2 eetl. ketchup
  • 1 dl kokosmelk
  • 1 dl water

Je hebt een berg afgekoelde rijst nodig.
Die kun je ook een dag van tevoren koken.
Waarom?
Dan blijft de rijst droog tijdens het roerbakken en dat maakt het knapperiger.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote wok.
Bak knoflook, gember en uien 3 minuten op middelhoog vuur.
Doe koriander, citroengras en laos erbij.
Schep om, bak nog 2 minuten en zet dan het vuur weer wat hoger.
Nu kunnen de prei en de champignons erbij.
Ongeveer 5 minuten roerbakken.
Voeg tot slot de fijngesneden bladselderij, taugé en sojasaus toe.
Schep alles nog een keer om en zet het vuur uit.
Roer de gekookte en afgekoelde rijst los.
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een andere pan.
Bak de rijst een paar minuten.
Zet het vuur onder de wok weer aan en meng de gebakken rijst door de groente.
Versier de vulkaan met komkommer, omeletreepjes, emping, gefrituurde sjalotjes en dan als klap op de vuurpijl: pindalava.
Doe water en pindakaas in een pan op een laag vuurtje.
Roer tot een gladde saus.
Let op dat de saus niet kookt.
Doe alle overige ingrediënten erbij.
Goed roeren en op een zacht vuurtje laten indikken.
Wordt de lava te dik? Beetje lauw water erbij.

Bron: Keetsmakelijk

Terug