Venkel gevuld met notenrijst en sinaasappelsaus

venkel_notenrijst (5K)

  • 2 grote venkelknollen (ca. 700 g)
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 prei
  • 100 g cashewnoten of walnoten
  • zout
  • 2 eetl. zonnebloemolie of olijfolie
  • 150 g zilvervliesrijst
  • 1 eetl. gehakte tijm (vers of diepvries)
  • 2 dl sinaasappelsap
  • ½ eetl. aardappelmeel
  • 1 sinaasappel

Maak de venkel schoon.
Verwijder de stronk en de stelen en bewaar het venkelgroen.
Halveer de venkelknollen en hol ze met een mesje iets uit.
Kook ze in ruim water met zout 10 - 12 minuten.
Giet af, bewaar het kookvocht en houd de venkel warm.
Snijd de rest van de venkel in blokjes.
Snipper de ui, verdeel de paprika in blokjes en de prei in ringetjes.
Hak de noten grof en houd enkele noten apart voor de garnering.
Verhit de olie en roerbak de gesneden groente 3 minuten.
Voeg de rijst erbij en bak deze 2 minuten mee.
Schep de helft van de tijm en 1 dl venkelvocht erdoor en kook het mengsel afgedekt 12 - 14 minuten.
Verwarm intussen het sinaasappelsap met een halve dl water en de rest van de tijm.
Bind de saus met aardappelmeel gemengd met 1 eetlepel sap.
Roer de gehakte noten door de rijst.
Schep het rijstmengsel in de venkel.
Verdeel de saus over de borden en zet de gevulde venkel erop.
Garneer met partjes sinaasappel, noten en venkelgroen.

Tip

Bron: Milieudefensie

Terug