Gevulde aubergines - I

gevulde_aubergine (4K)

uit Turkije

  • 2 aubergines
  • zout en versgemalen peper
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 1 groene paprika in blokjes gesneden
  • 4 tomaten, zonder schil en zaadjes, in blokjes gesneden
  • 1 steel bleekselderij in blokjes gesneden
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 1 eetl. fijngehakte peterselie
  • 30 cl kippenbouillon

Halveer de aubergines en hol ze uit, zodanig, dat er een ½ cm dikke schil overblijft.
Snijd het vruchtvlees van de aubergine in kleine blokjes en bestrooi de aubergineblokjes en de schil met zout.
Laat de aubergine ca. 30 minuten rusten.
Spoel daarna het zout van de aubergineblokjes en de gehalveerde aubergines af met water en druk het vocht er zo veel mogelijk uit tussen keukenpapier.
Bak de ui en knoflook in de olie.
Voeg de aubergineblokjes, paprika, tomaatblokjes en bleekselderij er aan toe en laat het samen ca. 5 minuten stoven.
Voeg daarna de tomatenpuree, de bouillon, de peterselie, peper en zout toe.
Laat het geheel op een matig vuur ca. 15 minuten inkoken of totdat het mengsel bijna droog is.
Leg de aubergine helften in een ingevette ovenschaal en verdeel de vulling over de aubergines.
Giet een klein laagje water bij de aubergines en dek ze af met aluminiumfolie.
Bak de aubergines in een voorverwarmde oven op 200 °C in ca. 35 minuten.
Laat de aubergines afkoelen en serveer ze koud met extra vierge olijfolie.

Wijnadvies
Cabernet Syrah, Chenet, Langue dOc, Frankrijk

Succestip
Bestrooi de aubergines met geraspte kaas voordat ze zijn afgekoeld en laat ze onder de grill kleuren.

Bron: Spar Succes recepten


Gevulde aubergines - II

gevulde_aubergines (2K)
voor 2 personen
  • 1 aubergine
  • 200 g gehakt kalfs - varkens
  • een stuk komkommer
  • enkele kerstomaatjes
  • een stuk ajuin
  • een stuk aubergine
  • 150 g rijst
  • enkele champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • cayennepeper
  • dragon
  • Provençaalse kruiden
  • 1 ei vers van de pers
  • chapelure (paneermeel)
  • een flinke scheut witte wijn

Halveer de aubergine en hol uit.
Ajuin fijn snijden evenzeer de komkommer en het stuk aubergine.
De champignons in schijven snijden de tomaatjes halveren en de knoflook grof snijden.
Rijst even opkoken in water en afgieten.
Meng het gehakt met het ei en de chapelure, kruiden en een deel van de groenten en rijst eronder mengen.
Vul de gehalveerde aubergines met deze mengeling.
De rest van het vlees balletjes maken.
Neem een grote pan een beetje boter erin opwarmen alle ingrediënten in de pan, zelfs de wijn evenzeer nog eens kruiden laat dit op een zacht vuur gaar worden.
Serveer zeer warm.

Bron: Derbyke & Elmo
Gepubliceerd door: Kook Jij


Gevulde aubergines - III

  • 2 kleine aubergines
  • 1 ui
  • 4 takjes platte peterselie
  • 2 eetl. olie
  • 1 teentje knoflook
  • 200 g mager rundergehakt
  • ½ theel. gemalen komijn (djinten)
  • ½ theel. paprikapoeder
  • 1 blik gepelde tomaten

Was de aubergines en verwijder de steelaanzet.
Snijd over de hele lengte van de aubergines een reep schil van 1 cm, laat een even breed stuk zitten en schil weer een reep eraf.
Ga door tot de aubergines helemaal gestreept zijn.
Halveer de aubergines in de lengte.
Snijd het vruchtvlees uit de schil, maar houd een stevige rand over.
Snijd het vruchtvlees klein.
Maak de ui schoon en snijd hem klein.
Snijd of knip de peterselie klein.
Verwarm 1eetlepel olie en fruit hierin de helft van de ui glazig.
Pers er een half teentje knoflook boven uit.
Voeg het gehakt, het vruchtvlees van de aubergines, de peterselie, de komijn en het paprikapoeder toe en maak het mengsel op smaak met peper en een beetje zout.
Verwarm de rest van de olie in een pan waarin de auberginehelften naast elkaar kunnen staan en fruit hierin de rest van de ui en de knoflook zacht.
Voeg het blik gepelde tomaten toe en roer de tomaten kapot.
Maak de tomatensaus op smaak met peper en een beetje zout.
Vul de auberginehelften met het gehaktmengsel en plaats de aubergines in de pan met de tomatensaus.
Laat de aubergines met een deksel op de pan in ± 30 minuten gaar worden.

Menusuggestie
Lekker met couscous met pompoen en rozijnen.

Bron: Voedingscentrum

Terug