Gevulde basilicum-pastarollen met aspergesaus

De hoeveelheden zijn voor 9 rollen.
Ik zou als hoofdgerechtje één stukje per persoon nemen (maar wanneer eet je nu met negen mensen?
Halveer de hoeveelheden dan maar, succes met het klungelen met het ei) en als hoofdgerechtje naast een salade of wat brood 2 of 3 stukken per persoon afhankelijk van de eetlust van de eters.
Nodig: een pastamachine en een ovenschaal.

de pasta

  • 100 g bloem voor pasta (grano duro)
  • 1 ei
  • mespunt zout

Meng de ingrediënten met de hand of een keukenmachine tot een enigzins samenhangende massa.
Daarna ga je goed kneden.
Gebruik steeds wat gewone bloem om te zorgen dat niet plakkerig wordt.
Verdeel het deeg in 9 bolletjes.
Haal het deeg enkele keren door de grofste stand van de pastamachine.
Vouw af en toe dubbel, haal het steeds weer door wat bloem en maak er dan dunne lappen van (zal ongeveer 15 cm lang bij 10 cm breed worden) door steeds een smallere stand te gebruiken.
Tussendoor af en toe de lappen door de bloem halen.
Je kunt ze met wat bloem ertussen best op elkaar stapelen, maar niet teveel per stapel.
Dek de stapels af met een vochtige theedoek.

de vulling

  • 200 g doperwtjes (vriezer of vers)
  • 225 g ricotta
  • versgemalen zwarte peper
  • snufje zout

Okee, dit is een eitje: blancheer de erwtjes, prak ‘n klein beetje fijn, meng met de ricotta, beetje zout en heel veel peper uit de molen: als je denkt -jéé ik krijg een lamme arm van het draaien, ga dan nog even door.
Proef tussendoor, het mag best pittig zijn maar natuurlijk niet té.

de aspergesaus

  • 1200 g asperges
  • 3 hardgekookte eidooiers
  • 4 theel. met een kop crème fraîche

Kook de asperges.
Vergeet het zout niet.
Pureer de gare asperges met de gekookte eidooiers.
Lepel er de room doorheen.
Proef even of er misschien nog een beetje zout bij moet, maar pas op dat de smaak van de asperges blijft domineren.

En dan!
Zorg dat je een ovenschaal neemt waarin alles precies past, gebruik er desnoods twee.
Zorg vooral dat je geen ruimte overhoudt in de schaal, anders loopt de saus naar de zijkant en die hebben we nodig om te pasta in te garen.

Pak een vel pasta, leg een lepel van de vulling op één helft en vouw de andere helft erover.
Nu kan ik een geheimpje verklappen: zo zijn het eigenlijk geen rollen natuurlijk, maar ‘pasta-flapjes’ klinkt zo debiel, vindt u ook niet? Herhaal dit tot pastavellen en vulling op zijn.
Giet ⅓ van de saus op de bodem van de ovenschaal.
Rangschik de rollen erop en giet de rest van de saus erover.
25 minuten op 200 °C in het midden van de oven.
Dan is de pasta gaar en begint de saus een beetje te kraken.

Bron: RozeMarijn

Terug